Extremvädrets offer i Europa

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Extremvädrets offer i Europa Senaste nytt om flyktingkrisen

Extremvädrets offer i Europa - Extremvädret i Europa har skördat minst 73 liv, skriver nyhetsbyrån AP. Delar av kontinenten har nyligen upplevt de lägsta temperaturerna - på decennier.

De som drabbas hårdast: Flyktingar och hemlösa.

Ett filmklipp visar hur familjer räddas från isolerade öar med meterdjup snö i Grekland.

Minst 73 dödsfall kan härledas till den senaste tidens köldknäpp i Europa, skriver nyhetsbyrån AP.

Delar av kontinenten har fått se riktigt extremväder - på håll med rekordlåga temperaturer. Bland annat Polen, Bulgarien, Rumänien och Grekland har drabbats.

Och de som är i den värsta riskzonen är de redan utsatta: hemlösa och flyktingar.

I Grekland har flottan skickat ett skepp till Lesbos, en ö omskriven för sina flyktingläger, som nu får agera tillfällig bostad för runt 500 migranter. Situationen i tält utan värme har beskrivit som "inhuman".

Grekiska räddningsstyrkor har fått rycka ut med helikopter för att hämta familjer som fastnat på grund av snöfall på turistön Skopelos. Torsdagen var den femte dagen med kraftigt snöfall i Grekland och hela byar har isolerats till följd av snömängderna.

På ön Skopelos ska det ha varit mer än en meters snödjup. Både öar och byar har i många fall förlorat tillgång till elektricitet, vatten och telefon i Grekland.


Good that @tsipras_eu decided to immediately send Navy Ship to #Lesbos to host all #refugees in freezing cold. More action needed! pic. twitter. com/xBxkeH6QuV


- Kati Piri (@KatiPiri) 10 januari 2017Flera döda i extremkyla

På Balkanhalvön har flera personer dött. Bland annat en hemlös man i Kosovo - där det har varit 25 minusgrader. Enligt meteorologer har det inte varit så kallt i landet sedan 1963.

Enligt AP har minst nio personer dött i södra Albanien. De flesta hemlösa.

Även i Serbien har den extrema kylan skördat flera dödsoffer. Och i Bosnien uppges fyra äldre person ha dött av hypotermi sedan den 2 januari.

Framför allt östra Europa har drabbats av extremvädret. Under onsdagen fick myndigheter gräva fram insnöade invånare på flera håll.


Insnöade invånare och blockerade vägar

Bland annat har delar av Bulgarien lamslagits av snöoväder som blockerar vägar - och som har lämnat 117 samhällen och byar utan ström. Till och med motorvägen mellan huvudstaden Sofia och hamnstaden Burgas har hållits avstängd, skriver AP.


ROMANIA - People ride a frozen tram in Bucharest due to the cold in Europe. By @bubulator2 #AFP pic. twitter. com/XIhx3MLUG4


- AFP Photo Department (@AFPphoto) 11 januari 2017


I Rumänien har snöstormar stängt mer än 130 vägar och orsakat kraftiga tågförseningar. I Serbien har invånare evakuerats efter att ha snöat inne och i Moldavien har flera gränskontroller mot Ukraina stängts på grund av kraftigt snöfall.

Militärstyrkor har kopplats in för att bland annat röja vägar och leverera förnödenheter till avlägsna områden runtom på kontinenten.

Källa - 2017-01-12 17:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+