Facket kräver Migrationsverket på ursäkt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Facket kräver Migrationsverket på ursäkt - Sedan Migrationsverkets anställda 80-talister beskrivits i starkt nedsättande ord i en internrevision har Migrationsverkets fackliga företrädare bombarderats av mail från missnöjda medlemmar.

- Det finns många som upplever revisionsrapporten som kränkande. Det är ju tack vare all nyanställd personal som vi i fjol klarade en svår period när alla anställda på Migrationsverket gick på knäna. De borde få ett stort tack och inte mötas av beskyllningar, säger Sofia Johansson, presstalesperson på ST.

Också ST-ordföranden Britta Leijon, tidigare demokratiminister i Göran Perssons socialdemokratiska regering, är kritisk mot att ett statligt verk riktar hård kritik mot den egna personalen.

Bland fackliga företrädare anser man att Migrationsverket är inne på helt fel spår när man skyller brister i den egna organisationen på enskilda medarbetare. Det som saknas är snarare vettig arbetsplatsintroduktion och tydliga ledningsfunktioner.

- Det här är en vettlös sågning av halva Migrationsverkets arbetsstyrka, säger en kvinnlig asylhandläggare i Malmö, som anser att flera av formuleringarna i den kritiserade revisionsrapporten bär drag av "skvallriga fikabordsdiskussioner".

- Rapporten är helt oseriös, säger också Sofia Johansson. Det finns flera formuleringar som inte platsar i en seriös rapport.

I ett avsnitt talas det om att Migrationsverket numera präglas av "en ny kaffelattekultur" och att nyanställda asylhandläggare lägger allt för mycket tid på att skapa trivsamma asylförhör:

"Vissa handläggare bjuder numera ofta på kaffe och lägger inledande tid på att skapa trivsel i stället för att genast gå in i utredningsrummet och i utredningssituationen", heter det i ett avsnitt av revisionsrapporten - ett avsnitt som enligt fackliga synpunkter inte borde ha tagits med.

- Det är många som inte känner igen sig i revisionsrapportens beskrivningar. Nu kräver vi besked från verksledningen om den står bakom rapporten, säger Sofia Johansson.

- Myndighetens personal behöver få en ursäkt för den nedlåtenhet som man visat i rapporten, säger Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket.

Källa - 2016-08-26 17:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Kuratorn mobulbostäder MKB
 5. Angela merkels efterträdare
 6. Bilda regering efter valet
 7. Flyktingkaravanen
 8. Fabian fjälling
 9. Ibrahim Nasrulleyev
 10. Nya lagar 2017

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+