Falsk identitet vanligt bland asylsökande från Marocko

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Falsk identitet vanligt bland asylsökande från Marocko Senaste nytt om flyktingkrisen

Falsk identitet vanligt bland asylsökande från Marocko - Falska identiteter är ett stort problem inom den marockanska gruppen asylsökande i Sverige. Av 77 personer som kontrollerats mot fingeravtryck hade 65 uppgett felaktiga uppgifter, enligt gränspolisen.

Problemet med falska identiteter har återigen hamnat på agendan efter terrorattentatet på Drottninggatan i april. Den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov, som enligt polisen har erkänt att han körde lastbilen, har i Sverige använt flera identiteter.

Dessutom användes Akilovs identitet av andra personer, vilket försvårade arbetet för polisen. När Akilov häktades var polisen säker på att man hade fått tag personen som suttit i lastbilens förarhytt - men det var till en början oklart om det var den riktige Rakhmat Akilov.

Akilov, som kommer från Uzbekistan, hade fått avslag på sin asylansökan innan han utförde dådet. Under asylprocessen hade han dessutom använt ett annat namn.

Gränspolisen i Sverige har för första gången kunnat jämföra identiteter på personer som ska utvisas, med hjälp av fingeravtryck som personen lämnat i hemlandet. Det gäller den omdiskuterade marockanska gruppen, där svensk polis haft mycket svårt att genomföra utvisningar eftersom Marocko inte velat ta emot sina medborgare.

Utmaningen har främst gällt ensamkommande unga från Marocko. De har i många fall inte tagit emot hjälp utan hellre bott på gatan. Det har varit svårt att identifiera dem.

SvD har tagit del av ett PM som skickats från gränspolisen till justitiedepartementet den 12 maj. I dokumentet framgår att av totalt 77 personer som Marocko bestämt sig för att ta emot så har 65 av dem haft en annan identitet än den de uppgett när de sökte asyl i Sverige.

"Av de 50 som vid tidpunkten för asylansökan uppgett att de var minderåriga var de facto bara endast två minderåriga", skriver gränspolischefen Patrik Engström i PM:et.
- Det är visserligen ett litet urval och en specifik nationalitet, men trots de begränsningarna så är den första gången i närtid som vi kunnat verifiera uppgivna identiteter och åldrar tack vare det system med fingeravtryck som finns i Marocko, säger Patrik Engström.

Han berättar att när den asylsökande uppgett falsk identitet så innebär det oftast att personen inte kunnat visa upp några handlingar alls, använt ett felaktigt namn eller födelsetid. Ibland kan det också röra sig om förfalskade dokument eller intyg som använts.

Regeringens strävan efter att Marocko ska ta emot fler av sina medborgare har gett resultat. Andelen personer, eller "accepter" som det också heter, som tas emot fortsätter att öka.

- Det är en framgång och samarbetet har förbättrats markant de senaste månaderna. Det är oerhört bra. Identifieringarna går snabbare och de tar emot fler, säger Engström.

Vad händer med de personer som Marocko inte tar emot?
- Om man från marockanskt håll säger att man inte hittar personen via fingeravtryck så kan det vara så att personen inte är marockansk medborgare. Då måste vi gå tillbaka och göra en ny utredning om nationalitet, vilket kan vara långdraget och komplicerat.

Patrik Engström nämner exemplet med en man som 2007 dömdes till tre och ett halvt års fängelse och livstids utvisning efter ett antal våldtäktsförsök. I åtta år efter avtjänat straff satt han fortfarande i förvar i Sverige, och Marocko ville inte ta emot honom. Senare visade det sig att mannen var algerier, inte marockan.

Varför är falska identiteter problematiskt?
- Det finns flera problem. Det kan vara så att man får använda någon annans identitet och sedan begår man brott i den personens namn. Det kan också vara så att man uppger att man är minderårig och får bo på boenden som är till för barn och tar värdefulla resurser som ska gå till riktiga minderåriga.

Den 10 maj skickade gränspolisen en ny lista till Marocko med 134 ärenden. Svar inväntas.

Källa - 2017-05-27 22:24

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Fabian fjälling
 3. Ibrahim Nasrulleyev
 4. Nya lagar 2017
 5. Matilda Brinck-Larsen, tränare för Sandarnas BK,
 6. Förbjud religiösa friskolan
 7. Peter springare
 8. Leif ivan karlsson morfar
 9. Matleveranser hem loc:SE
 10. Migrationsverket internrevision

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+