Falska inlägg kan leda till hat

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Falska inlägg kan leda till hat Senaste nytt om flyktingkrisen

Falska inlägg kan leda till hat - Enligt åklagare Nils Lundberg tycks allt ha börjat med en kvinnas statusuppdatering på Facebook.

- Kvinnan hade åkt pendeltåg från Nynäshamn in mot Stockholm och blivit ofredad av ett gäng grabbar. De hade ryckt i hennes kappa och skojat lite. Till slut bytte hon plats, säger Nils Lundberg till TT.

Inlägg förvanskades

När kvinnan skrev om händelsen - som hon uppfattat som jobbig - snappades det upp av en annan person, som skrev ett eget inlägg och hävdade att kvinnan blivit utsatt för ett våldtäktsförsök. Ett slags spontant upprop uppstod, med uppmaningen att straffa de skyldiga.

På kvällen den 8 februari greps 14 män 700 meter från ett asylboende i Nynäshamn, misstänkta för förberedelse till grov misshandel. I bilarna fanns yxor, knivar och järnrör.

Att männen faktiskt var där för att följa Facebook-uppmaningen gick i slutänden inte att bevisa och de släpptes efter att ha suttit häktade i några veckor. Men fallet visar ändå på något typiskt för vår tid, anser frilansjournalisten Jack Werner, för många känd från Metros Viralgranskaren.

- En person har sett någon sorts berättelse som den sedan beskriver på ett helt annat sätt. Det finns lika många sorters missförstånd som det finns saker och ting att missförstå - och motiv till att missförstå, säger han till TT.

Ifrågasätt källan

Jack Werner har flera exempel på hur falsk information lett till uppiskade stämningar och ibland till och med till handgripligheter. Men han tar också upp exemplet med pappan som 2013 efterlyste sina tre försvunna barn på Facebook.

- Människor ville vara snälla och hjälpa till och delade hans inlägg. Till slut dök det upp någon som visste var barnen var. Det visade sig att de var med sin mamma, mannens före detta sambo, som han hade misshandlat. Hon hade skyddad identitet och levde på skyddad adress.

För att få stopp på mängden falska uppgifter som sprids på nätet uppmanar Jack Werner alla att "tänka mer som journalister". Helst skulle han vilja att man införde en sorts journalistutbildning redan på lågstadiet.

- Man måste lära sig att osäkra källor på nätet är precis lika osäkra som sådant som är skrivet på väggen på en bartoalett. Så länge du inte själv kan gå i god för en källas trovärdighet så är inte den källan trovärdig, säger Jack Werner.

Nils Lundberg manar även han till försiktighet med vad vi delar och lovprisar den person som larmade polisen om Facebook-uppropet.

- Man vet ju inte vad som hade hänt annars, säger han.

Källa - 2016-06-04 12:40

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+