Familj överlämnades till Kinas polis spårlöst borta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Familj överlämnades till Kinas polis spårlöst borta - En mamma och fyra barn till en politisk flykting i Belgien har försvunnit spårlöst, efter att den belgiska ambassaden i Peking överlämnat dem till kinesisk polis. "Det är farligt att försöka pressa Kina", säger belgiska UD.

BRYSSEL Samtidigt som protesterna rasar i Hongkong om att utelämna brottsmisstänkta till Kina ska Högsta domstolen (HD) i Sverige ta ställning till att utlämna en man till Kina som misstänks för korruption.

Och i Belgien och Frankrike rapporteras det nu om försvunnen familj, som tillhör folkgruppen uigurerna - en muslimsk minoritetsgrupp i nordvästra Kina som enligt rapporter från människorättsorganisationer massfängslas och utsätts för förtryck av de kinesiska myndigheterna.

Kvinnan och barnen, som är i åldrarna 5 - 17, hade sökt skydd på den belgiska ambassaden i Peking i väntan på resedokument, för att sedan kunna ansluta sig till familjefadern som fått status som politisk flykting i Belgien.

Fadern hade ansökt om familjeåterförening i Belgien. Men de belgiska diplomaterna i Kina vägrade att ge familjemedlemmarna deras visum om de inte först reste till Peking för en hälsoundersökning, och sedan ansökte om dokumenten på plats. Detta trots familjens bedyranden att resan till den kinesiska huvudstaden medförde en risk att de fängslas.

Sedan mamman och barnen fördes ut från den belgiska ambassaden av kinesisk polis har inga fler livstecken setts eller hörts från dem, skriver den belgiska nyhetsbyrån Belga, som talat med maken i Belgien.

"Ett pinsamt fall för Belgien" skriver belgiska och franska medier om fallet, som följts av människorättsorganisationer och Kinakännare i Europa.

När Vanessa Frangville, professor vid Université libre de Bruxelles, bad belgiska UD om en förklaring till varför familjen överlämnats till kinesisk polis, trots att maken har flyktingstatus i Belgien, fick hon svaret:

"Belgien är för litet, vi vill inte att denna incident utvecklas till en konflikt. Det är farligt att försöka pressa Kina".

Debatten om Belgiens agerande mot uigurfamiljen fortsätter, och om hur länder i väst lägger sig platta för Kinas krav, av rädsla för att mista affärsmöjligheter med den ekonomiska jätten.

Professorn Vanessa Frangville har bett belgiska myndigheter att kräva nya svar från Kina om familjens öde.

"De har vägrat, utav rädsla för att äventyra de ekonomiska relationerna med Kina", säger professorn till franska Libération.

I Sverige pågår samtidigt överläggningar i Högsta domstolen (HD) om en tidigare kinesisk tjänsteman som anklagas för att ha rymt från sitt arbete på det kinesiska, statliga spannmålslagret med över 280 miljoner kronor. Mannen sitter i svenskt häkte och har begärts utlämnad av kinesiska myndigheter.

Mannen hävdar att han jagas för att han är motståndare till kommunistpartiet. HD ska ta ställning till om mannen kan utlämnas till Kina.

Enligt Åklagarmyndigheten kan han utlämnas till Kina - om kinesiska myndigheter garanterar att han inte kommer att utsättas för till exempel tortyr eller dödsstraff. De kinesiska myndigheterna måste också garantera att den misstänkte får en rättvis rättegång för att Sverige ska kunna lämna ut honom till Kina.

Tf

Källa - 2019-06-19 09:27

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+