Fånglägrets överlevare Nordkoreas värme är teater

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fånglägrets överlevare Nordkoreas värme är teater - Tövädret mellan Nord- och Sydkorea är ren teater. Det menar Kenneth Bae, den amerikan som suttit längst i nordkoreanskt fångläger. På tisdagen träffar han föräldrarna till Otto Warmbier som dog efter liknande fångenskap.

- Jag kom hem okej, men inte deras son. Det känns tungt, säger han till SvD.

GENÈVE Han ger ett samlat och fokuserat intryck. Men verkar lite nervös inför mötet med föräldrarna till den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier (se fakta) som dog efter fångenskap i Nordkorea. Han blir först ställd när jag frågar vad han ska säga till föräldrarna.

- Jag har blandade känslor. Jag kom hem okej, men inte deras son. Innan han släpptes uppmuntrade jag dem att Otto skulle komma hem frisk, liksom jag. När jag fick höra vad som hänt blev jag djupt bestört.

- Hur kan man göra något sådant med en ung man? Jag vill bara ge dem en varm kram och säga att jag finns vid deras sida, säger Kenneth Bae.

På tisdagen möts de tre i Genève på ett arrangemang om mänskliga rättigheter och demokrati, kallar "Geneva Summit". Inför mötet berättar Kenneth Bae om sin tid i fångenskap samt ger sin syn på de upptinade relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea under vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Det är första gången han ger en intervju till en svensk tidning.

Bae tror inte att de upptinade relationerna är äkta.

- Det är ren teater och en tillfällig fred. Nordkorea pressas av sanktionerna och försöker hitta en utväg, men vill samtidigt inte ge upp sina kärnvapenambitioner. Nu köper de tid och söker alternativ via Sydkorea.

- Men när OS är över kommer Sydkorea och USA att återuppta de gemensamma militärövningarna. Då ökar spänningarna och den militära upptrappningen igen. Då är vi tillbaka på ruta ett.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kommer aldrig att ge upp sina kärnvapenambitioner, menar Kenneth Bae. Det rimmar med vad många andra bedömare anser. När Bae under hösten träffade Nordkorea-ansvariga i Vita Huset och på amerikanska utrikesdepartementet mötte liknande tongångar.

- Jag fick höra att Koreakrisen är på kollisionskurs. Den liknades vid tåg som kommer mot varandra i full fart utan att det finns andra spår att ta av på. Med Donald Trump vid makten är läget extra prekärt.

- Det talades om att nästa steg kan bli en avskräckande militär attack från USA mot Nordkorea. Vad händer då?

En upptrappning oroar Kenneth Bae som har bitter erfarenhet av hårda nordkoreanska nypor. Han är den första amerikan som dömts till arbetsläger i Nordkorea. Dessutom är han den amerikan som suttit längst tid i fångläger sedan Koreakriget.

Den amerikansk-koreanske missionären greps 44 år gammal i Nordkorea 2012. Han dömdes till 15 års hårt arbete, anklagad för att planera en kristen kupp mot den nordkoreanska regimen, och hölls isolerad på ett fångläger nära Pyongyang. Där tvingades han skyffla kol och bära klippblock hela dagarna omgiven av 30 vakter.

- De stod i en cirkel med gevären riktade mot mig medan jag jobbade. Det var väldigt hotfullt och förnedrande.

- Jag misshandlades aldrig, men utsattes för verbal och mental tortyr. En förhörsledare kom varje lördag och sa "ingen kommer ihåg dig, du har glömts av ditt folk och din regering, du kommer inte härifrån förrän du är 60 år". Jag var på randen till sammanbrott.

Då hade han dessutom tvingats erkänna sig skyldig till att vilja störta regimen, och skrivit en bekännelse på hundratals sidor.

- Det var enda sättet att överleva. Före rättegången sa de att jag skulle behandlas som krigsförbrytare om jag inte samarbetade. Då hade jag skjutits ihjäl. Bekännelse var enda utvägen.

Kenneth Baes hälsa försämrades av de tuffa förhållandena och bristen på mat i fånglägret. Han förlorade 27 kilo på tre månader, fick problem med hjärtat och ryggen och hans diabetes förvärrades. Vid tre tillfällen lades han in på sjukhus.

- Jag väntade bara på att amerikanska regeringen skulle komma och rädda mig. Jag slutade aldrig hoppas.

Till slut skedde det - efter påtryckningar från president Barack Obama och med hjälp av den svenska regeringen. Sverige fungerar som skyddsmakt i Nordkorea då USA saknar representation i Pyongyang. Kenneth Bae släpptes den 8 november 2014 på humanitära grunder efter två års fångläger.

- 735 plågsamma dagar var till ända. När jag drygt ett år senare hörde att Otto Warmbier gripits och också fått 15 års fångarbete i Nordkorea blev jag förfärad. Jag försökte hjälpa familjen genom att alltid nämna Ottos namn när jag offentligt berättade om min egen tid i fånglägret.

Men det fick den nordkoreanska regimen att gå i taket. "Om Bae fortsätter att babbla kommer andra amerikanska kriminella som hålls här aldrig att kunna sätta sin fot i hemlandet igen", löd ett knivskarpt uttalande från Nordkoreas regering sommaren 2016.

- Budskapet var tydligt: håll klaffen. Då beslutade jag mig för att hålla en låg profil och inte nämna Otto Warmbier mer.

Men sedan slutade det ändå illa för den 22-årige amerikanske studenten. Vad tänker du om det?

- När jag offentligt började tala om Otto och samtidigt kritiserade regimen hade han redan fallit i koma. Mina ord påverkade inte hans chanser att klara sig. Det är vedervärdigt att det slutade såhär. Jag hoppas kunna stötta hans föräldrar när vi nu till sist träffas.

Amerikanske högskolestudenten Otto Warmbier fängslades i Pyongyang 2016, anklagad för att ha stulit en propagandaflagga under en gruppresa. Han frisläpptes i juni 2017 av "humanitära skäl". Men då hade han allvarliga hjärnskador och dog bara några dagar efter att han återvänt till USA.

Nordkorea har nekat till att man behandlat Warmbier illa, och hävdat att hans tillstånd berodde på att han drabbats av sjukdomen botulism. Det har tillbakavisats av amerikanska läkare. Hans föräldrar säger att sonen utsattes för omfattande våld och systematisk tortyr.

Amerikanske missionären Kenneth Bae med sydkoreanskt ursprung, bor idag i Seoul i Sydkorea. Han driver en organisation som hjälper nordkoreanska flyktingar. Hans föräldrar immigrerade till USA när han var 16 år. Föräldrarna och systern bor kvar i Seattle på amerikanska västkusten.

Sedan 1996 har Nordkorea frihetsberövat minst 16 amerikaner, inklusive tre som fortfarande är fängslade. De flesta har utsatts för psykisk misshandel i varierande omfattning, men mindre ofta fysisk tortyr.

Källa - 2018-02-19 21:16

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+