Faran med att bli rik och osexig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Faran med att bli rik och osexig - I Stockholm talar man om att låta en elektronikkedja ta yta från stadens mest centrala parkrum. I Berlin får tvärtom ett gigantiskt grönområde mitt i stan förbli obebyggt.

Den nedlagda flygplatsen Tempelhof i Berlin är en plats som rymmer motsatser: förtvivlan, men också hopp. På flygfältet lät den nytillträdda nazistregimen 1933 en miljon människor (!) paradera på 1 maj, "det nationella arbetets dag" i nazistisk terminologi. Joseph Goebbels tvingade Berlins alla arbetare att där marschera runt i storslagna formationer.

Men hopp hör alltså också dit. Det var till Tempelhof amerikanska flygplan fullastade med förnödenheter - så kallade Rosinenbomber, russinbombare - flög under Berlinblockaden 1948-49. Luftbron höll Västberlin vid liv när Sovjetunionen stängde tillfartsvägarna från Västtyskland.

Även idag representerar Tempelhof hopp. I den gigantiska huskroppen - världens största byggnad när den stod klar 1941 - inkvarteras många av de flyktingar som kommit till Tyskland de senaste åren. Flygplatsens öde kan också ingjuta mod hos hos alla dem - såväl stockholmare som Berlinbor - som spjärnar emot när politiker vill exploatera deras städer.

Flygfältet har sedan 2010 använts som friluftsområde. När jag en solig höstdag tar mig runt fältet på hyrcykel passerar jag en kvinna på joggingtur och möter den vuxne sonen till en invandrad Gastarbeiter, hand i hand med sin lilla dotter; de två har tagit med en drake som ska provflygas. Det är en avslappnad söndag, vilket till skillnad från i Stockholm är en dag då Berlin verkligen tar ledigt, stänger butikerna och under 24 timmar låter bli att tänka på att tjäna pengar.

Men inte bara tid är pengar, utan som bekant också rum. Alltså ville investerare exploatera detta 303 hektar stora landområde i centrala Berlin. "Ingen annan stad skulle tillåta sig en sådan kronjuvel som friluftsområde", hävdade Ingo Gräning från det statliga företaget Tempelhof Projekt inför den folkomröstning som ägde rum 2014. Men i den sa en tydligt majoritet av väljarna att de ville behålla flygfältet just så som det var. Spekulanter fick dregla över munsbiten Tempelhof bäst de ville.

Nyligen beslutade stadens politiker att hangarerna ska fyllas med kultur. Bland annat planeras ett 1,2 kilometer långt takgalleri, ovanpå byggnaden, stå klart i slutet av nästa år.

Alltsedan Berlin 1990 gjorde comeback som huvudstad, har den kämpat för att behålla sin karaktär. "Berlin är fattigt, men sexigt", sa den tidigare borgmästaren Klaus Wowereit om sin slitna, men hippa stad - en hemvist för såväl äkta berlinare som för konstnärer och författare från hela världen.

Den alternativa livsstilen är delvis ett arv från det Västberlin som i 28 år var omringat av DDR:s "skyddsvall mot fascismen". Den kvävande instängdheten förhöjde paradoxalt nog Västberlins frihetskänsla och stämningen levde kvar och spred sig efter murens fall österut, där nedgångna, men charmiga kvarter lockade med låga hyror.

Steg för steg försvinner dock det Berlin som varit en magnet. Gentrifieringen, en socioekonomisk statushöjning, "hotar" att göra Berlin rikt - men inte längre så sexigt. Flaggskeppsbutiker och lyxrenoveringar leder till hyreshöjningar i en stad där en överväldigande majoritet bor i hyresrätter. Det Berlin som en gång lockade får allt svårare att få ihop till hyran när ett nytt Berlin flyttar in.

Men det görs försök att hejda utvecklingen. "Vi vill att Berlin fortsatt ska vara en plats där människor med genomsnittslön har råd att bo", sa Berlins socialdemokratiske finanssenator Matthias Kollatz-Ahnen till Financial Times nyligen: "Enligt rykten är detta numera omöjligt i London".

Så Berlin tar till hyresbegränsningar, stopp för lyxrenoveringar och förbud mot korttidsuthyrning à la Airbnb. Man överväger att genom beskattning avskräcka utländska spekulanter.

Och i London - där bostäder kan stå spöklikt öde om de utländska miljardärerna som äger våningarna inte råkar vara där för en shoppinghelg - har den nye borgmästaren Zadiq Khan varnat "giriga markspekulanter" att han vill reglera exploateringen, bland annat genom att kräva att hälften av alla nya bostäder ska ha "överkomlig hyra".

Stockholm kan ha något att lära av Berlin och London, men i Stadshuset tycks få politiker beredda att försvara sin stad mot marknadens avigsidor. Det blir om inte annat tydligt i SvD-reportern Elisabet Anderssons artikelserie "Staden och kapitalet", där Stadshuset beskrivs som mer marknadstillvänt nu, under det röd-grön-rosa styret, än när Alliansen hade majoritet. En iver att gå investerare till mötes resulterar bland annat i att en Apple-butik kan få nagga Kungsträdgården i kanten; att en offentlig miljö som en tågsstation förfulas med utbyggd kontorsyta där det tidigare fanns takhöjd och ljus; och att en stadsbyggnadsdirektör kör över beslut fattade av handläggare med fackkunskap - för att på så sätt tillfredsställa marknadsaktörer, på bekostnad av stadens invånare.

Vi vet att marknadsekonomi ger välstånd, men också att spekulation kan föröda. Om vi inte ser upp blir marknaden en religion på vars altare vi offrar vår egen stad.

Källa - 2016-11-01 16:45

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+