Färre fattiga barn men Malmö fortfarande sämst

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Färre fattiga barn men Malmö fortfarande sämst Senaste nytt om flyktingkrisen

Färre fattiga barn men Malmö fortfarande sämst - Den skånska kommun som har lägst andel fattiga barn är Lomma (2,6 procent). I toppen av tabellen återfinns också Kävlinge (4,0), Ystad (4,3), Staffanstorp (4,9), Vellinge och Ängelholm (5,1). I botten ligger Landskrona (16,3), Perstorp (15,6), Helsingborg (14,7) och Malmö (25,2).

Som län hade Skåne den näst högsta andelen barn i ekonomisk utsatthet i landet under 2016, enligt Rädda Barnens årliga rapport om barnfattigdom. Bara Södermanlands län ligger högre.

Rädda Barnen noterar att alla grupper av barnfamiljer har fått det bättre - även de som i snitt har sämre ekonomiska uppväxtvillkor som barn till ensamstående föräldrar och barn i familjer med utländsk bakgrund.

Samtidigt ökar klyftorna, avståndet till dem som har en bättre levnadsstandard, eftersom deras inkomster stiger mycket snabbare än de utsatta gruppernas. Lite mer än vart femte barn med utlandsfödda föräldrar (21,6 procent) lever i ekonomisk fattigdom, jämfört med 3,1 procent av barn med föräldrar som är födda i Sverige.

Malmö ligger visserligen allra längst ner i tabellen. Ändå har en klar förbättring skett, 2011 var 29,3 procent av barnfamiljerna fattiga och siffrorna har varit uppe i 31 procent.

Utvecklingen i Malmö går på tvärs med vad Rädda Barnen antog för två år sedan. Då sade generalsekreteraren Elisabeth Dahlin, med hänvisning till den stora flyktinginvandringen, att "man kan förutsätta att barnfattigdomen i Malmö kommer att öka".

Att fler ändå lyfts ur fattigdom beror på de senaste årens högkonjunktur, enligt Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattsson.

- Framförallt är fler föräldrar i arbete. Men vi har även sett en del bra reformer som flerbarnstillägg och förstärkt bostadsbidrag, säger han till TT.

Burlöv och Landskrona återfinns i den nedre delen av fattigdomstabellen, men är samtidigt kommuner där kraftiga förbättringar noteras jämfört med 2011.

Även i så kallade utsatta områden, stadsdelar med hög andel arbetslösa och många nyinflyttade med utländsk bakgrund, har barnfamiljer fått bättre ekonomi. Men skillnaderna inom storstäderna är enorma: i Malmö är barnfattigdomen i Rosengård 52 procent, i Limhamn-Bunkeflo 8,7 procent.

Det finns en osäkerhet i Rädda Barnens statistik som går ut på att inkomster i exempelvis Malmös och Helsingborgs barnfamiljer underskattas, eftersom löner för föräldrar som arbetspendlar till Danmark inte registreras. Rapportförfattarna skriver särskilt om gränskommuner att resultaten "bör tolkas med stor försiktighet".

Källa - 2018-10-10 19:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+