Fem regeringsalternativ kvar vilken chans har de?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fem regeringsalternativ kvar vilken chans har de? - Dörren är stängd för en alliansregering med stöd av Socialdemokraterna och tiden rinner ut för M-ledaren Ulf Kristersson. SvD reder ut möjligheterna för fem möjliga kvarvarande regeringsbildningar med hjälp av Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Talar för: "Annie Lööf och Jan Björklund hoppas att en alliansregering skulle kunna få stöd av MP. Partierna ligger relativt nära MP i många frågor, till exempel i ekonomiska (höger-vänster) frågor, men även kring miljö och invandring. Det finns flera exempel på kommuner där MP samarbetar med Alliansen", menar Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på koalitionsregeringar.

Talar emot: "Den här regeringen får inte en majoritet i riksdagen och skulle behöva stöd av något annat parti. Det är mycket tveksamt om SD skulle ge sitt stöd till en regering där både C och MP ingår. Det finns sannolikt också stor splittring bland medlemmarna inom MP i frågan om ett samarbete med Alliansen. MP-språkröret Gustav Fridolin har sågat idén om ett samarbete där Ulf Kristersson skulle vara statsminister".

Talar för: "Om Alliansen ger upp är detta också en möjlighet. M och KD kommer mycket väl överens i många politiska frågor, både i ekonomiska frågor och i synen på invandring. De har också uttalat sig under valrörelsen om att de kommer att samarbeta, och de har liknande syn på ett samarbete med eller utan stöd av SD", säger Hanna Bäck.

Talar emot: "Även den här regeringen blir "svag" i den meningen att den har ett relativt litet regeringsunderlag. Den måste därför få stöd av flera partier för att kunna få igenom sin politik i riksdagen. Sannolikheten att de övriga partierna släpper fram den här typen av regering är låg i dagsläget, men skulle kunna förändras om risken för extra val hotar".

Talar för: "M är det största partiet inom Alliansen, och Ulf Kristersson har visat att han vill bli statsminister. De övriga partierna inom Alliansen tycks dessutom ha förtroende för Kristersson. Men C och L har aldrig svarat på frågan om de skulle kunna stödja en M-ledd regering som de själva inte är med i och som i sin tur behöver SD:s stöd", menar statsvetaren Hanna Bäck.

Talar emot: "Detta blir en "svag" regering i den meningen att den har ett litet regeringsunderlag. Exempel på regeringar bestående av ett parti som har så litet underlag är mycket ovanliga - i Sverige har vi exemplet med Ola Ullstens FP-regering som endast satt vid makten under ett år och som bildades efter en regeringskris. En sådan regering skulle vara tvungen att förhandla med många partier i riksdagen för att kunna få igenom sin politik. "

Talar för: "Mittenpartierna kommer överens i många politiska frågor, till exempel i ekonomiska (vänster-höger) frågor, men de är även relativt samstämmiga i synen på flyktingmottagande. Även inom S tycks det finnas stöd för den här typen av regeringssamarbete. S och C har samarbetat tidigare under 1990-talet", enligt statsvetaren Hanna Bäck.

Talar emot: "Det är svårt för C och L att bryta de löften de gjorde under valrörelsen om att samarbeta med de övriga Allianspartierna, vilket försvårar möjligheterna till samarbete. De har högljutt kritiserat Löfven och röstat bort honom. Detta regeringsalternativ kan tänkas bli lättare för partierna om risken för extra val hotar eftersom man då kan hänvisa till att man tar ansvar och undviker att landet sätts i en form av "krisläge", menar Hanna Bäck.

Talar emot:" Det är svårt för L att bryta de löften de gjorde under valrörelsen om att samarbeta med de övriga Allianspartierna. Den här typen av regering har relativt litet regeringsunderlag och måste få stöd av flera partier för att kunna bildas och kunna få igenom sin politik, och måste sannolikt hitta stöd både till höger och vänster. Liberalerna skulle sannolikt ha problem att "sälja in" det här alternativet bland sina medlemmar, speciellt om den regeringen är beroende av Vänsterpartiet. Det är också osannolikt att en regering bildas som utesluter Centerpartiet som har en stark position i förhandlingarna efter det här valet och som ligger närmare S och MP i många frågor", menar Hanna Bäck, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på koalitionsregeringar.

Källa - 2018-10-10 22:53

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+