Fi USA större säkerhetshot mot EU än Ryssland

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fi USA större säkerhetshot mot EU än Ryssland - Högernationalister ska motarbetas - och EU bör flyga in flyktingar från Libyen och Turkiet. Det menar Feministiskt initiativs partiledare Farida al-Abani som även ser USA som ett större säkerhetshot mot EU än Ryssland.

Inför EU-valet intervjuar SvD partiledarna om deras syn på hur EU:s stora utmaningar ska hanteras i framtiden: klimatet, migrationen och splittringen i unionen. I april frågades partiernas toppkandidater till EU-parlamentet ut i serien #svarapåfrågan.

I en källarlokal i Rinkeby tar Feministiskt initiativs ena partiledare Farida al-Abani en paus från heltidsjobbet på Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet för att träffa SvD. Partiet har helt enkelt inte råd att betala partiledarna för att gå ner i tid - trots slutspurt inför EU-valet.

Fi är en underdog som slåss mot dåliga siffror med små resurser, totalt motsvarande fem heltidstjänster. Farida al-Abani menar att opinionsmätningarna får väljare att inte våga rösta på Fi.

- Förslaget att förbjuda dem helt innan val tycker jag inte är så dumt, säger hon.

Mycket står på spel i EU-valet, enligt Fi-partiledaren.

- Jag är jätteorolig för hur EU kommer att se ut efter valet, där de nationalistiska grupperna kommer att vilja bromsa mycket viktigt arbete, säger Farida al-Abani.

Hon stör sig samtidigt på att Socialdemokraterna utropat sig till den främsta motkraften mot högerextrema i EU-valrörelsen.

- Det är väldigt provocerande. Särskilt eftersom de för en vecka sedan valde att förlänga den tillfälliga flyktinglagen. Det är ett hyckleri.

I partiprogrammet vill ni minska överstatligheten - men i många frågor vill ni öka EU:s makt. Kan inte högernationella använda den makten emot er linje i framtiden?

- Jag är själv jätterädd för att om vi inte har en plan för att motarbeta krafterna så kan de få en majoritet i parlamentet. Vi ska säkerställa att nationalistiska och rasistiska krafter inte ska ha rätt till inflytande i de demokratiska rummen, säger Farida al-Abani.

Det är inte bara när det gäller nationalism kontra liberala idéer som det finns en värderingsstrid i EU. Länderna och partierna i parlamentet är även splittrade i synen på Ryssland. Fi:s kandidat till EU-parlamentet, Soraya Post, sa nyligen i SVT att hon inte var orolig för ett ryskt hot och fick kritik kring uttalanden om att Ryssland inte rustar upp.

- Det är ingen som förnekar att Ryssland har ambitioner av att vara en starkare makt, säger Farida al-Abani.

Ser du ett ryskt säkerhetshot mot Sverige?

- Säkerligen föreligger det en del hot från alla möjliga länder, varav Ryssland är ett sådant land, men även USA. Om vi ser på utbyggnad av militärbudgeten är USA det land som har växlat upp mest. Det borde vi se som ett extremt hot, speciellt med deras positionering mot EU.

Är USA är ett lika stort säkerhetshot mot EU som Ryssland?

- En del skulle mena att det är större.

Och du då?

- Jag skulle säga att det är större, absolut. Däremot betyder inte det att Sverige ska föra krig eller förbereda sig för att försvara sig mot USA heller. Det är inte ett tillräckligt hot för att vi ska agera.

Farida al-Abani menar att fokus ska ligga på USA:s beteende, kriget mot terrorismen och att landet investerar miljarder på krigsmakten. Hon nämner även andra länder som Brasilien och Kina i sammanhanget.

- EU måste tala med USA om deras ambitioner. De är beroende av EU och våra handelsavtal.

Grunden i Feministiskt initiativs politik är att man inte vill att EU och medlemsländerna ska satsa på upprustning, då man menar att det endast kommer att resultera i en ond spiral där alla parter ökar sina försvarsbudgetar. I stället vill Fi att EU ska vara ett fredsprojekt och att EU-länderna satsar på hot som man menar är reella i dag, som klimatförändringarna och våld mot kvinnor.

När det gäller utmaningen kring migrationen för EU vill Farida al-Abani se en total omläggning av migrationspolitiken med sanktioner mot länder som inte tar ansvar och ett slopat Frontex.

- Vi vill att resurser ska gå från att kontrollera och sätta upp murar till att hjälpa människor. EU:s migrationspolitik handlar enbart om att minimera migration.

Vill ni ha fri invandring till EU?

- Ja, i det långa loppet. På samma sätt som vi har fri rörlighet i EU tror vi att det genom fattigdomsbekämpning och fredsarbete globalt är något som kan ske.

Är ni för en reglerad invandring till EU i närtid?

- I närtid vill vi öka på kvotflyktingavtalet och säkerställa att kvinnor och barn kan komma till EU på ett säkert sätt. I stället för att hindra båtar borde vi sätta in flyg och bussar.

Hämta asylsökande i Turkiet och Libyen med flyg?

- Exakt. För att göra deras flyktväg säker.

Den tredje EU-utmaningen i SvD:s serie med partiledarintervjuer handlar om klimatet. Där sticker Feministiskt initiativ ut genom att vara öppet tillväxtkritiska för att lösa klimatkrisen. Partiet vill se ett stopp för BNP-tillväxt i EU och stödja forskning om nedväxt, en inverterad tillväxt.

- Det finns andra mått för hållbarhet, utveckling och välstånd. BNP är otillräckligt. Det är inte dit vi bör sträva. Konsumtionen och tillväxthetsen måste förändras, det tror jag till och med KD kan hålla med om. Allt handlar om hur man värdesätter arbetet man lägger ner. Vi vill minska arbetstiden för att få fler i arbete. Tillväxten går ofta till en del människors fickor och inte till andras, säger Farida al-Abani.

Alla partier i EU-parlamentet sitter inte i en partigrupp, och alla partier i undersökningen sitter inte i EU-parlamentet.

Grafen bygger på data ur en undersökning gjord av CHES-gruppen 2018, där 228 experter bedömt var 132 partier stod på höger-vänster- och gal-tan-skalan. Undersökningen gjordes på ett urval EU-länder och partier eftersom de antingen var viktiga för europeisk politik eller för att de ingick i pågående forskningsprojekt. 2014 gjordes en undersökning som täcker alla EU:s medlemsländer.

Tf

Källa - 2019-05-20 20:03

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+