Film visar hur polis skjuter knivmannen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Film visar hur polis skjuter knivmannen - Den drogade afghanske flyktingen ville dö. Han hoppades att polisen skulle skjuta ihjäl honom. Därför ringde han och larmade att det var bråk på Gustav Adols torg i Malmö.

På en mobilfilm ser det ut som att en polis skjuter när 20-åringen redan träffats av flera skott och ligger på marken.

- Jag är tveksam till polisens agerande utifrån det jag ser på filmen, säger advokaten Jenny Fugleberg som efterlyser fler vittnen.

Filmen granskas sedan en tid av åklagaren Håkan Roswall på särskilda åklagarkammaren. Han utreder om poliserna agerade rätt när de sköt mannen.

- Det här innebär inte att min klient är misstänkt för något brott. När poliser använt vapen och bland annat när det blivit personskador är det rutin att det görs en utredning, säger Magnus Hermansson som är målsägandebiträde åt en av poliserna.

Den i dag 21 år gamla mannen kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Men sommaren 2016 hade han en dödsönskan. Livet i Sverige hade inte blivit en drömtillvaro. Hans självmordsplaner är dokumenterad sedan tidigare. Under en fängelsevistelse, när mannen avtjänade straff för rån och narkotikabrott, försökte han ta sitt liv genom hängning men räddades i sista stund. Det uppger anstaltspersonal i förhör med polisen.


Polisen drar pistol mot den knivbeväpnade och hotfulle mannen på Gustav Adolfs torg i Malmö. Flera gånger hör man hur polisen säger åt honom att släppa kniven.
Var på jakt efter heroin

På fredagen åtalades han som misstänkt för försök till grov misshandel med en kökskniv av tre poliser.

Sent på kvällen den 5 juni förra året hade han kommit till Malmö från Eslöv. 21-åringen var på jakt efter heroin för att dämpa hungern på droger. I förhör har han berättat om sitt liv som hemlös. Förutom sina kläder, en mobiltelefon och två knivar saknade han tillhörigheter.

I sin jakt på pengar till droger har han rånat åtminstone två butiker. Under knivhot rånade han en äldre kvinna i hennes blomsteraffär och på en övervakningsfilm från en annan affär syns han dagen innan självmordsförsöket hota ett biträde med en av sina två knivar.

Sent på kvällen den 5 juni förra året fick han på nytt självmordstankar efter att ha rökt heroin. Under en kort promenad från Stadsbiblioteket i Malmö till Gustav Adolfs torg i centrala Malmö räknade han ut hur det skulle gå till.


Ljög och påstod att det var bråk

Klockan 23. 03 ringde han till polisens regionala ledningscentral i Malmö. Han ljög och påstod att det var bråk på Gustav Adolfs torg.

I ett förhör har han beskrivit sin självmordsplan:

- Jag försökte ta mitt liv i fängelset. Sen såg jag på tv om en sån sak som jag gjorde. Jag ringde till polisen om ett bråk på Gustav Adolfs torg. När polisen kom dit så skulle jag spela teater och vara ett hot mot dem tills de skjuter mig. Allt började med den fucking drogen heroin, säger han i förhöret efter att ha fått höra det bandade samtalet han ringde till polisen.

När första patrullen kom till Gustav Adolfs torg såg de två poliserna varken något bråk eller slagsmål. I stället mötte de 21-åringen som gick fram till polisbilen.

- Jag drar ner rutan cirka en decimeter. Jag frågar honom om han har sett något. Han svarar "jag vill bråka" Jag tror att han inte förstår frågan och frågar honom igen samma fråga. Han svarar då "jag vill bråka med dig". Jag tittar på min kollega och när jag tittar på mannen igen så säger han " jag vill bråka med dig" och drar fram en kniv ut vänster jackärm, säger en av poliserna i ett förhör.

En minut senare kom ytterligare en polisbil med två poliser till torget.


Polisen skjuter ett första skott mot mannen. När han springer mot dem avlossas ytterligare två skott. Fjärde och femte skottet avfyras när mannen faller till marken.
Allt sker väldigt snabbt inför flera vittnen

Sedan sker alltid väldigt snabbt, inför flera vittnen. Ett vittne fanns på ett hotell och började filma med sin mobilkamera.

Trots att poliserna flera gånger skrek att han skulle släppa den kniv de såg i hans ena hand stod 21-åringen stilla och bara stirrade.

- Han stod helt apatiskt, berättade ett vittne senare för polisens utredare.

Poliserna drog sina pistoler. Under loppet av 9 sekunder avlossas flera skott mot 21-åringen. Efteråt hittade kriminaltekniker fem patronhylsor. Första skottet syns inte i mobilfilmen.

Trots att poliserna skriker "släpp kniven" reagerar inte 21-åringen. En av poliserna skjuter honom då i nedre delen av kroppen. Men det framgår inte av filmen hur nära 21-åringen är poliserna.

De efterföljande skotten syns på filmen när 21-åringen springer i riktning mot poliserna och en polisbil. Under nio sekunder hörs fyra skott. Sista skottet avlossas när 21-åringen fallit mot marken och rullar med kroppen.


"Tanken var att jag skulle lämna kniven ovanpå polisbilen"

Polisen upplever att de sköt i självförsvar men 21-åringen förnekar att han hade för avsikt att skada dem.

- Tanken var att jag skulle lämna kniven ovanpå polisbilen. Sen vet jag inte vad som händer, sen trillar jag ihop på marken. Sen när jag hade ramlat på marken var det ett skott som träffade mig här i axeln, säger han i förhör.

Polisens uppfattning är att 21-åringen var på väg mot en av deras kollegor med en kniv i handen. Direkt efter sista skottet började poliserna ge honom första hjälpen. 21-åringen fick senare på sjukhuset två hjärtstopp - men överlevde.

Filmen ska senare spelas upp i rätten av kammaråklagare Jörgen Larsson.

- Han har ju medgett att han kallat dit polis. Och som jag förstått det var hans åsikt att försöka förmå poliserna att skjuta, säger Jörgen Larsson.


Finns fortfarande oklarheter i utredningen

En annan åklagare på åklagarkammaren för särskilda mål utreder poliserna som sköt.

Den utredningen är inte klar.

21-åringens försvarsadvokat Jenny Fugleberg menar att det fortfarande finns oklarheter i utredningen.

- Utifrån det som jag ser på filmen ser man att polisen skjuter mot något eller någon. Man ser inte vem eller vad det är. Sedan är det utrett att min klient träffas av ett skott i benet. Lårbenshalsen går nästan av honom. Av vad man ser på filmen är det många meter mellan den polisman som skjuter och där min klient kan stå. Han syns inte alls, säger hon.

Efter att 21-åringen träffats av första kulan sprang han sedan i riktning mot polismännen - men sedan ser det ut som att han viker av.

- Jag upplever att han blir skjuten igen, och blir återigen skjuten när kroppen rullar på marken, säger Jenny Fugleberg.


Mannen vrider sig i smärtor efter att ha blivit skjuten. Kort efter skotten säkrar tre poliser mannen medan en fjärde hämtar förbandslåda i polisbilen.
"Jag är tveksam till polisens agerande"

Frågan är om det var nödvändigt att skjuta det sista skottet, och om det sköts när 21-åringen fallit mot marken och rullade med kroppen.

- Jag är tveksam till polisens agerande utifrån det jag ser på filmen, säger Jenny Fugleberg.

I ett tidigt skede efter skjutningen uppmärksammade hon i media att ett anonymt vittne hade sett händelsen ur en annan vinkel.

Vittnet ska ha sett något annat än vad andra såg.

- Vi stod precis 30 meter ifrån. Jag såg inte någon kniv men de skrek "släpp kniven, släpp kniven". Han lyssnade inte utan försökte springa därifrån och då sköt de mot honom, säger vittnet anonymt till en tidning.

Det här vittnet vill Jenny Fugleberg få kontakt med.

- Det är viktigt att det här blir klarlagt så att vi får veta vad som hände, säger hon.

Källa - 2017-02-12 05:52

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+