Finns någon strategi för att ta SDs väljare?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Finns någon strategi för att ta SDs väljare? - Det har under åtta år med all tydlighet framgått att inget av riksdagens övriga partier vill ha något samarbete med Sverigedemokraterna. Om detta har det talats hur mycket som helst.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Men hur har då de övriga partierna tänkt sig att ta tillbaka sina väljarförluster? Vad gäller den frågan är det alldeles tyst.

Valet 1998, för tjugo år sedan alltså, fick SD 19 624 röster, 0,37 procent. I årets val fick SD 1 135 627 röster, 17,53 procent. Det är en tillväxt på nästan 4 700 procent i röstandelar. Med undantag för de förstagångsväljare som SD erövrat för varje val och som det lyckas att behålla, har alla andra röster till SD, en miljon väljare eller så, inströmmat från de sju övriga partierna.

Inte för att SD behövt anstränga sig övermåttan, med tanke på hur åtskilliga av de andra partiernas ledare och frontfigurer agerat röstvärvare till det. Ändå har SD uppenbart haft en framgångsrik plan på hur det ska vinna röster.

Hur ser då de övriga partiernas planer ut på att återta de väljare som har gått till SD? Med facit i hand, som det sägs så ofta, har taktiken att till varje pris isolera SD så att dess väljare inser att deras röster är bortkastade, inte varit särskilt framgångsrik. Inte heller har det, föga överraskande, hjälpt att håna dessa väljare eller förklara dem för mindre vetande, misslyckade eller vettlösa.

I vilket annat sammanhang som helst hade den som utsatts för så allvarliga förluster av mer än en sjättedel av sina kunder, anhängare, klienter, publik eller medlemmar, avkrävts något slags plan för att återta förlusten. I politiken går det dessutom inte att utvidga marknadsandelarna på annat sätt än på konkurrenternas bekostnad. Det finns bara 100 procent röster att fördela.

Så vilken är planen? Hur ska de partier som förlorat väljare till SD, återvinna sina tidigare väljares tillit, sympatier, stöd och röster?

(Man hör en öronbedövande tystnad. Kanske ljudet av syrsor. )

Trots allt finns det några orter, till exempel Landskrona och Staffanstorp, där etablerade partier, Liberalerna respektive Moderaterna, har kunnat hålla emot SD:s tillväxt. Där gick de bägge partierna framåt medan SD i stort stod still (på dock relativt höga andelar).

I Staffanstorp var formeln vad man kan kalla för SD-paradoxen. Det var sålunda när moderaterna där gick till val dels på krav om flyktingstopp, dels med beskedet om att de kunde samarbeta med SD, som man höjde sitt valresultat och slapp förlora väljare till SD.

I Landskrona har den styrande majoriteten lagt sina förslag utan att bli upprörda ifall SD stödjer dem.

Självklart finns det inte bara ett sätt att agera för ett parti som vill hålla SD stången - om nu det skulle vara målet. All politik är lokal, också på riksplanet. Och varje parti måste finna sin egen väg.

Men att finna sin egen väg, betyder också att våga lära av andra. Hittills har varken M eller L på riksplanet visat på något intresse för att lära sig av Staffanstorp respektive Landskrona.

Några planer på hur de förlorade väljarna ska återvinnas, syns inte heller till.

Källa - 2018-11-22 06:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+