Fler farliga får stanna i Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fler farliga får stanna i Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Fler farliga får stanna i Sverige - Sverige är bundet av internationell rätt att pröva alla asylärenden på personer som lyckats ta sig in i landet om de så begär detta. Oavsett vad de har för bakgrund.

När Migrationsverket väl misstänker att en asylsökande skulle kunna utgöra ett säkerhetshot skickas ärendet vidare till säkerhetspolisen, Säpo. Under 2015 hände detta vid 460 tillfällen. En ökning från 120 ärenden året innan, och en siffra som ser ut än bli än högre 2016.

Av dessa 460 ansåg Säpo att 29 personer utgjorde ett säkerhetshot. Vid en sådan bedömning skickas en erinran tillbaka till Migrationsverket.

- Då är det vår skyldighet att handlägga det ärendet så fort det går, för att personen snabbt ska kunna få sin ansökan prövad, säger Oskar Ekblad, chef för Migrationsverkets särskilda insatser.

Kan få stanna

Personernas ansökan avslås generellt, men det betyder inte alltid att de kan utvisas.

- En fråga som komplicerar det hela är att många av de här personerna kommer från länder där dödsstraff och tortyr tillämpas. Vilket betyder att personer som har kommit till våra länder som kan ha för avsikt att hota vår eller ett annat lands säkerhet ändå kan vara kvar här. Vi fäster en högre vikt vid att skydda enskilda individer från att straffas med döden eller tortyr.

Släpps fria

Om det inte finns en konkret misstanke om brott som kan leda till åtal släpps de här personerna fria i vårt samhälle. Hur många det rör sig om vill varken Säpo eller Migrationsverket avslöja. Men Säpo håller kontinuerlig uppsikt över potentiella hot.

- Vi kan ha uppföljande samtal med de här personerna, det kan också bli så att de får rapporteringsskyldighet till en polisstation. Det kan vara allt från en gång i veckan till varje dag, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Det är också viktigt att tillägga att bara för att Säpo klassar personerna som ett säkerhetshot, betyder det inte att de är i full färd med att planera ett terrorattentat.

- Då skulle de personerna ingå i vår kontraterroruppföljning, och vi skulle vi givetvis vidta nödvändiga åtgärder, säger Milder.

Källa - 2016-06-19 13:58

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+