Flyende barn många och utsatta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyende barn många och utsatta Senaste nytt om flyktingkrisen

Flyende barn många och utsatta - Umm Mahmoud är från södra Syrien, men nu bor hon i Jordaniens huvudstad Amman. Hon flydde till grannlandet med fyra barn för två år sedan, sedan hennes man försvunnit 2012, då han tillfångatogs av en grupp beväpnade män.

Den äldsta dottern, 16-åriga Malak, har nu förlorat två läsår, vilket gör det svårt att börja skolan igen. Men hon och hennes mamma är fast beslutna att det ska gå.

Livet är kärvt ekonomiskt. Umm Mahmoud är ensam familjeförsörjare och hon är dessutom alltid orolig för sina döttrar.

- Jag kan inte flytta från den här lägenheten, för i andra hyreshus bor det mest män och jag skulle vara orolig för mina döttrars säkerhet. Till och med här, där det känns tryggt, låser jag lägenhetsdörren genom att ställa gastuben eller tvättmaskinen framför dörren, säger hon till TT.

En rapport från Unicef visar att barnen som är på flykt löper fem gånger större risk än andra barn att inte få gå i skolan. Och om de väl får skolgång möts de ofta av diskriminering och hamnar i utanförskap.

Enligt rapporten utgör barn en tredjedel av världens befolkning, men hälften av alla världens flyktingar. Många gånger kommer de från redan traumatiska upplevelser - och under flykten riskerar de dessutom drunkning, undernäring, uttorkning, människohandel, kidnappning, sexuella övergrepp eller mord.

Nästan 50 miljoner barn är på flykt, och även när de når ett område där deras liv inte är i direkt fara, oftast i länder i närområdet, väntar kärva villkor för väldigt många. De får inte fysisk eller psykisk vård, boende eller juridiska rättigheter som barn. Även direkt främlingsfientlighet är ett stort problem, enligt Unicef.

FN:s barnfond Unicef lyfter i sin rapport sex förslag för att bättre skydda barn på flykt och stärka deras rättigheter:

Barn på flykt måste skyddas från övergrepp, våld och utnyttjande.

Familjer måste hållas samman längs flykten och vid slutdestinationen. Ärenden om familjeåterförening måste prioriteras och hanteras snabbt.

Det är inget brott att söka asyl och frihetsberövande av asylsökande barn måste upphöra.

Alla barns rätt till oavbruten utbildning måste tillgodoses. De ska även ha tillgång till vård, boende, livsmedel samt juridiskt och psykosocialt stöd på samma villkor som andra barn.

Åtgärder som motverkar främlingsfientlighet, diskriminering och utanförskap måste främjas.

Världens beslutsfattare måste motverka grundorsakerna till de stora flyktingströmmarna.

Källa - 2016-09-07 06:40

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+