Flyktingar fångade misstänkte terroristen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingar fångade misstänkte terroristen Senaste nytt om flyktingkrisen

Flyktingar fångade misstänkte terroristen - Hundratals poliser hade tagit upp jakten på terrormisstänkte Jaber Al-Bakr, 22.

Men när han greps var det två syriska flyktingar som stod för grovarbetet.

När det gick upp för dem vem främlingen var band de fast honom med elkablar - och larmade polisen.

- Jag är så tacksam gentemot Tyskland, över hur de har tagit emot oss. Vi kunde inte tillåta att han gjorde något mot tyskarna, säger en av männen till tyska Bild.

Det var i lördags som polisen stängde ned stora delar av staden Chemnitz i tyska Sachsen. Bakom manövern låg underrättelser som gett polisen anledning att tro att 22-årige Jaber Al-Bakr hade planer på att tillverka ett bombbälte som sedan skulle utlösas på en flygplats i Berlin, enligt tyska Bild.

Polisen övervakade den misstänkte terroristens bostad, men av okänd anledning lyckades man inte gripa honom. I lägenheten fann man ett och ett halvt kilo sprängmedel - men den misstänkte var spårlöst försvunnen.

Kvällen efter kunde Al-Bakr - som Tysklands mest jagade man - gripas i staden Leipzig.


Sökte skydd hos syriska flyktingar

Nu har nya anmärkningsvärda detaljer om gripandet uppdagats.

När 22-åringen var på flykt sökte han hjälp i en grupp för syriska flyktingar på sociala medier. Tre syriska flyktingar erbjöd honom husrum, utan att veta vem han var. En 36-årig man som i tyska medier kallas "Mohammed A" hämtade upp Jaber Al-Bakr på centralstationen i Leipzig.

De två tog sig till en av Mohammeds vänner där de fick mat i magen - en måltid med ris och lammkött. Den misstänkte terroristen påstod att han precis hade anlänt från Syrien och skulle börja leta jobb. Mohammed och Al-Bakr gick vidare till en annan av Mohammeds vänner där 22-åringen fick sova över, berättar Mohammed A för tyska Bild.

Dagen efter ville Al-Bakr ha en ny frisyr. Mohammed som har arbetat som frisör rakade hans huvud.


Försökte muta sig fri

Senare under söndagen gick det upp för värdarna vem deras besökare kunde vara, efter att de hade sett bilder på efterlyste Jaber Al-Bakr på Facebook. Tillsammans med andra syriska flyktingar diskuterade de på Facebook vad de skulle göra, och kom fram till att de var tvungna att agera.

När 22-åringen hade gått för att lägga sig på söndagen slog de till.

De övermannade honom och band fast honom i både fötterna och händerna med hjälp av två elkablar.

- Han erbjöd oss 1 000 euro och 200 dollar om vi lät honom gå. Han hade dem i sin ryggsäck tillsammans med en kniv, berättar Mohammed A för Bild.

Medan vännen höll uppsyn över fastbundne Jaber Al-Bakr sprang Mohamed A i väg till närmsta polisstation. Han talar inte tyska och hade haft problem med att göra sig förstådd via telefon. För att påkalla polisernas uppmärksamhet visade han upp bilden på den misstänkte terroristen. Tillsammans gav de sig av i ilfart till lägenheten där de fann honom fastsurrad. Gripandet kunde därefter ske odramatiskt.


"Känner mig inte som någon hjälte"

Nu hyllas de syriska flyktingarna som låg bakom gripandet.

- Det här är en enorm framgång i kampen mot terrorism. Det visar att en övervägande majoritet av invandrare och asylsökande som bor i det här landet inte vill ha något att göra med den här typen av radikal islam, säger Leipzigs borgmästare Burkhard Jung, enligt Reuters.

Men Mohammed A känner sig inte som någon hjälte.

- Jag känner mig inte som någon hjälte. Det var min plikt. Min plikt för Tyskland som har välkomnat oss, säger han till Bild.

Källa - 2016-10-12 14:04

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+