Flyktingar fick betala för gratistjänster

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingar fick betala för gratistjänster Senaste nytt om flyktingkrisen

Flyktingar fick betala för gratistjänster - I Kakuma i nordvästra Kenya bor 180 000 människor som flytt krig, svält, etniska konflikter och klimatförändringar. Förutom säkerhet har lägret erbjudit dem fri tillgång till mat, sjukvård och skola för barnen. Lägret har funnits sedan 1992.

FN:s flyktingorgan UNHCR, som driver Kakuma, fick tips om oegentligheterna i september. Flyktingar berättade att de betalat för tjänster som ska vara avgiftsfria, bland annat för skolexamina och medicinska remisser. Enligt UNHCR kan den kriminella verksamheten ha pågått i flera år.

Sida finansierar genom samarbetspartner organisationer som är verksamma i lägret. Det svenska stödet har under de senaste åren uppgått till cirka 20 miljoner kronor årligen. Men detta handlar inte om förskingrade biståndsmedel utan om flyktingar som utnyttjats av personer som skulle ha skyddat dem.

TT: Vilka är det som har skott sig?

- Framför allt lokalanställda. Lägret ligger i ett av Kenyas fattigaste områden, Turkana, som var svältdrabbat 2011. Många av de lokalanställda är från Turkana och har det sämre ställt än flyktingarna. Deras barn har inte tillgång till vatten, skola eller några som helst skyddsmekanismer, säger Susanne Mikhail, chef för det humanitära biståndet på Sida, till TT.

- Det är möjligtvis en förklaring, men aldrig en bortförklaring utan naturligtvis oacceptabelt.

Omfattningen av utnyttjandet och hur flyktingar har kunnat betala för sig är exempel på detaljer som Sida ännu inte känner till. Men UNHCR driver en omfattande utredning UNHCR och Sida hoppas på svar redan inom en vecka.

Sida vill att den personal som har ägnat sig åt detta byts ut av UNHCR och berörda kenyanska myndigheter.

- Men märker vi att involverade aktörer inte tar det här på största allvar och reagerar omgående, måste vi överväga om vi kan fortsätta ge stöd, säger Susanne Mikhail.

Källa - 2017-05-30 20:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+