Flyktingar från Daraa strandade vid gränserna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingar från Daraa strandade vid gränserna Senaste nytt om flyktingkrisen

Flyktingar från Daraa strandade vid gränserna - Över 270 000 människor har flytt från sina hem i Daraaregionen i sydvästra Syrien på grund av regeringsarméns offensiv med ryskt stöd som syftar till att driva ut rebeller, enligt FN.

Men till Jordanien och Israel är gränserna stängda.

En av dem som flytt undan offensiven som inleddes för två veckor sedan, är Mirad Ghabaghi som befinner sig vid gränsen till de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

- Jag vill bara ha trygghet för barnen, oavsett var, säger han.

Israel har förstärkt sin miltära närvaro i området i veckan. Samtidigt har omkring 95 000 syrier flytt till den jordanska gränsen, och Jordanien meddelar nu att gränsen kommer att fortsätta vara stängd.

- Gränsen är stängd och armén är mycket vaksam vad gäller flyktingarna, av rädsla för.  .  . infiltratörer med vapen utklädda till kvinnor, säger general Khalid al-Massaid.

Enligt al-Massaid har 86 lastbilar med mat och dricksvatten till de flyende korsat gränsen de senaste tre dagarna.

Jordanien stängde gränsen mot Syrien den 24 juni, med hänvisning till att landet inte klarar av en ny våg av syriska flyktingar. Omkring 650 000 syriska flyktingar har flytt till Jordanien sedan kriget i Syrien startade 2011, enligt FN. Amman uppskattar dock siffran till närmare 1,3 miljoner.

FN uppmanar Jordanien att öppna gränsen för de tusentals flyktingar som saknar skydd.

- Vi uppmanar samtliga parter i konflikten att skydda civila i sydvästra Syrien, och skydda dem som försöker fly, säger talespersonen Liz Throssel.

Syriska rebeller har återupptagit förhandlingar med Ryssland angående ett fredsavtal i södra Syrien, efter påtryckningar från Jordanien. Avtalet skulle innebära att rebellerna lämnar över sina vapen och tillåter rysk militärpolis tillträde i rebellkontrollerade städer. Förhandlingarna avbröts i lördags sedan Ryssland krävt rebellernas uttåg, ett krav dessa ansåg som förnedrande.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har tvingats fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Nu beräknas över sex miljoner människor vara internflyktingar inne i Syrien medan ytterligare fem miljoner har flytt landet.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-07-03 18:20

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+