Flyktingar tvingas tillbaka till Syrien

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingar tvingas tillbaka till Syrien Senaste nytt om flyktingkrisen

Flyktingar tvingas tillbaka till Syrien - I takt med att den syriska regimen förra året började ta tillbaka områden från rebeller och IS har stater i väst allt mer väckt frågan om syriska flyktingars återvändande, enligt rapporten "Dangerous Ground". Bakom rapporten står bland annat NRC Flyktinghjälpen, Rädda Barnen och Care.

Att länder som Danmark och Tyskland börjat diskutera frågan har drivit på Syriens grannländer, dit majoriteten av syrierna flytt, att stänga sina gränser och börja deportera flyktingar.

Jan Egeland säger i ett pressmeddelande att det inte går att garantera flyktingarnas säkerhet om de skickas tillbaka.

"Som det är nu, till och med i så kallade nedtrappningszoner, så ser vi blodutgjutelse, att sjukhus och skolor blir måltavlor, och död", säger han.

Organisationerna konstaterar också att även om antalet syrier som återvände ökade något under förra året, till 721 000, så var det mer än tre gånger så många som flydde under de första nio månaderna 2017, ett tecken på hur instabil situationen i landet är.

Bland hoten nämns också tvångsuttagningar av soldater, mineringar, fällor och blindgångare.

Den omfattande förstörelsen i Syrien gör att många också inte har något hem att återvända till. Många områden har också plundrats, och att hitta eller återvända till ett arbete är för många en omöjlighet.

Även om de flesta syriska flyktingarna vill återvända, enligt rapportförfattarna, så är det få som planerar att göra det frivilligt den närmaste tiden.

"När det väl är fred så måste bostäder och skolor byggas upp igen innan barnen återvänder. De syriska flyktingbarnen vi har pratat med vill inget hellre än att åka hem till Syrien, men de kan bara göra det när det är säkert och hållbart", säger Rädda Barnens Helle Thorning-Schmidt i pressmeddelandet.

Källa - 2018-02-05 08:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+