Flyktingarnas fina EM hälsning till Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingarnas fina EM hälsning till Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Flyktingarnas fina EM hälsning till Sverige - Snart kickar fotbolls-EM i gång. Här får det svenska landslaget oväntat stöd från syriska barn i ett flyktingläger i Libanon.

- Många är tacksamma över att Sverige tagit emot så många flyktingar, säger den svenske volontären Igor Kubát.

Förra året bestämde sig svenske Igor Kubát, 27, för att ställa in sin planerade jorden runt-resa. I stället tog han semesterpengarna och åkte till den ungersk-serbiska gränsen, vilket Kvällsposten tidigare har uppmärksammat.

Där började han jobba som volontär, ett arbete som sedan tog honom till andra länder som Kroatien, Makedonien, Grekland och Turkiet.

Nu arbetar han med syriska flyktingbarn i Libanon.

- Flyktingarna frågar ofta var jag kommer ifrån. Alla har samma respons när jag berättar att jag är från Sverige. De får ett leende på läpparna och många säger att de har släkt och familj som lyckats ta sig dit. Många är tacksamma över att Sverige tagit emot så många flyktingar.


Driver egen hjälporganisation

Kort efter att han kom till Libanon tog han över den lokala hjälporganisationen Salam LADC, tillsammans med sin kompanjon Martin Kvernbekk.

Igor har märkt att många av barnen älskar fotboll och när han berättade för dem att han själv skulle resa och kolla på EM i Frankrike, sa flera av barnen att de skulle heja på Sverige.

Flyktingbarnen är mellan tre och tretton år. Många av dem får ingen utbildning då det inte finns tillräckligt många skolor. Även transporten är ett problem.

- Barnen är oftast i lägren. De törstar mycket efter en utbildning och alla vill att vi ska komma till just deras läger, säger Igor.

En del är traumatiserade från kriget då de sett hemskheter.

- Vissa historier ger mig gåshud bara jag tänker på det men väldigt många fler är glada och mår bra, berättar han.


Ett givande - men svårt - arbete

Organisationen driver flera projekt där de bland annat kör ut förnödenheter och hjälper att skaffa sjukvård till personer när ingen annan kan göra det, men även det efterfrågade utbildningsprojektet "lek och lär", där de försöker kombinera lek med inlärning.

Arbetet är påfrestande även för hjälparbetarna. Sedan Igor kom till Libanon har han arbetat cirka 16 timmar varje dag, och till tiden känns väggen fruktansvärt nära.

- Jag har väl halvt gått in i väggen efter att ha sett. När det gäller att se just barnens liv så känns det tungt att så många inte går i skola fast de så gärna vill. Det är även tungt att se hur många faller mellan stolarna och inte får hjälp på grund av minskade resurser hos UNHCR och andra organisationer.

Men han tycker fortfarande det är värt det, för barnens skull.

- Man ser väldigt mycket skratt och glädje när vi kommer och gör våra aktiviteter med barnen. De har mycket hopp.

Källa - 2016-06-08 18:42

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+