Flyktingkrisen fortsätter skapa nya jobb

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingkrisen fortsätter skapa nya jobb Senaste nytt om flyktingkrisen

Flyktingkrisen fortsätter skapa nya jobb - För precis ett år sedan kom de första stora flyktingströmmarna till Skåne. Det ledde till att såväl Migrationsverket som flera skånska kommuner snabbt fick nyanställa ett stort antal personer.

Migrationsverket växer än idag och har nu mer än 7 000 anställda i Region Syd, varav drygt hälften i Malmöområdet, en uppgång på nästan 20 procent på bara ett år.

Med viss eftersläpning växer också domstolsväsendet. Redan under årets första sju månader ökade antalet migrationsmål på Sveriges domstolar med 27 procent jämfört med samma period under 2015.

Därför har Förvaltningsrätten (tidigare Länsrätten) i Malmö i dagarna nyanställt ett 50-tal nya medarbetare. De flesta är jurister med olika funktioner: rådmän, föredragande jurister samt nyexaminerade domstolshandläggare.

- Vi är väl förberedda för att klara en mängd nya migrationsmål som vi förväntas få till vår domstol, förklarar lagman Lars Sjöström.

- Även om vi är trångbodda där vi finns i centrala Malmö, har vi lyckats få tillgång till ett 30-tal nya arbetsplatser i Överförmyndarens gamla kontor i omedelbar anslutning till våra tidigare lokaler.

Förvaltningsrätten i Malmö är nu uppe i 320 anställda och är en av Skånes större arbetsgivare. Den är dessutom Sveriges fjärde största domstol. Bara Förvaltningsrätten i Stockholm, Svea hovrätt och Stockholms tingsrätt är större.

- Expansionen beror enbart på en förväntad ökning av migrationsmål. Det rör sig om tusentals ärenden. Våra nya arbetare ska nu utbildas och introduceras inför ett ökat antal mål under september, säger Lars Sjöström.

Ett problem är dock att det är svårt att veta exakt när de nya migrationsmålen strömmar in och hur länge en förväntad ökning håller i sig. Därför har femton av de nya juristerna fått ettårsförordnanden.

- Det är för att skapa ett slags traineeplatser till nyexaminerade jurister och för att vi inte ska dra på oss en för stor kostym, säger Lars Sjöström.

Även Migrationsverket fortsätter att växa. I sommar har verket sökt beslutsfattare, processförare, teamledare och handläggare till asyl-, arbetstillstånds- och ansökningsenheterna i Malmö.

Källa - 2016-08-31 11:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+