Flyktingpolitik på ända?

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingpolitik på ända? - Paolo Mengozzi heter de mänskliga rättigheternas främsta hopp i Europa just nu. Han kan fullständigt kasta den europeiska flyktingpolitiken över ända. Alla de försök att med visumkrav, transportörsansvar och Turkiet-avtal, som EU gjort för att hindra människor från att söka asyl i unionen kan i ett slag omintetgöras om den 79-årige juristen får rätt.

Mengozzi är en av generaladvokaterna vid EU-domstolen. Hans jobb är att tolka vad EU-rätten säger i förhållande till andra lagar och åtgärder. Sedan gör han en rekommendation om hur EU-domstolen bör döma. I 50-60 procent av fallen följer domstolen generaladvokaternas råd.

För en tid sedan fick han en syrisk flyktingfamiljs fall på sitt bord, ett gift par med tre små barn. I oktober hade de tagit sig från syriska Aleppo till grannlandet Libanon. Där ansökte de på belgiska ambassaden om ett visum, i syfte att söka asyl i Belgien. Mannen i familjen hade blivit bortförd och torterad av en väpnad grupp och eftersom familjen är kristen är de särskilt utsatta i Syrien, berättade de.

De belgiska myndigheterna vägrade, men skickade efter överklagan fallet vidare till EU-domstolen för att den skulle pröva om deras vägran är förenlig med EU-rätten. Nej, säger nu generaladvokat Mengozzi, i ett utlåtande som publicerades i tisdags: den som är allvarligt hotad ska få ett visum till unionen för att söka asyl.

Eftersom reglerna för visum styrs av EU-rätten, så måste varje beslut om visum respektera EU:s stadga för mänskliga rättigheter, resonerar han. Paragraf fyra i denna stadga säger att "ingen får utsättas för tortyr eller omänsklig behandling eller förnedrande bestraffning och behandling". Det finns inte "skuggan av ett tvivel" om att den syriska familjen riskerade just detta. Att söka hjälp av "skrupelfria" smugglare vore att utsättas för risken för övergrepp och död och är därför inget alternativ. Att stanna i Libanon som illegala migranter skulle innebära att familjen skulle kunna utvisas till Syrien, menar Mengozzi.

Därför är det Belgiens skyldighet att utfärda ett visum så att de kan rädda sig.

Gäller det en familj, så gäller det förstås många, i synnerhet de flesta syrier. De är ju ofta precis lika hotade som den aktuella familjen. På samma sätt är det naturligtvis inte bara Belgien, utan alla medlemsstater, som kommer att tvingas utfärda humanitära visum på sina ambassader.

Politiskt är det en jättebomb Mengozzi apterar med sitt utlåtande. Inte bara radikalhögern utan också de flesta stora mittenpartier är idag ense om att flyktingar på olika sätt ska hindras att nå europeisk mark. Så sent som på förra veckans toppmöte på Malta drogs linjerna upp för samarbeten med afrikanska stater, bland dem våldets Libyen, med syftet att hindra migranter att ta sig till Europa.

Om domstolen går på Mengozzis linje flyger stora delar av detta Fort Europa i luften.

Åtminstone tills staterna hunnit täppa till hålen i den juridiska muren med ny lagstiftning skulle hundratusentals människor få det andrum de behöver: en laglig väg till asyl.

Källa - 2017-02-09 14:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+