Flyktingpolitiken måste nå en bättre balans

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Flyktingpolitiken måste nå en bättre balans - Nuvarande flykting­politik förtjänar inte namnet. Den har mer eller mindre eliminerat asylbegreppet genom att inte längre förknippa permanent uppehållstillstånd med asylbehov enligt internationell lag, utan med individens ställning på svensk arbetsmarknad, skriver Thord Palmlund, tidigare chef för Invandrarverket.

Visst är det tidigt att redan tänka på en revidering av den nya flyktingpolitiken, som antogs för kort tid sedan. Men det måste ske en dag och det finns goda skäl att redan nu diskutera vägar bort från deextrema alternativ som dominerar debatten, ­antingen dagens mer eller mindre stängda gräns ­eller det öppna hjärtats politik som vi var tvungna överge.

Det är att spela SD i händerna att säga att vi ­antingen gör som SD vill i flyktingfrågan eller går tillbaka till en politik som ligger vida över Sveriges kapacitet och som internationellt uppfattades som att Sverige är landet med öppen gräns. Det behövs ett alternativ till SD:s politik, inte en kompromiss.

Vilka är då huvuddragen i en balanserad politik som ansluter till vår humanitära tradition och som samtidigt berövar SD dess invandrarfientliga strupgrepp på den svenska flyktingpolitiken och, generellt, på den politiska situationen i vårt land?

Vi kan inte hålla kvar den nuvarande flykting­politiken, som inte förtjänar namnet. Den har mer eller mindre eliminerat asylbegreppet, den centrala tanken i all human flyktingpolitik, när den inte längre förknippar permanent uppehållstillstånd med asylbehov enligt internationell lag, utan med individens ställning på den svenska arbetsmarknaden.

Det går att finna en balans. När vi utformar den har vi anledning komma ihåg att vår flyktingpolitik inte begränsas till mottagandet av flyktingar i Sverige. Nej, vi har anledning att räkna med tre nivåer, den internationella, den europeiska och den nationella.

På det internationella planet gäller det vad svenskt bistånd kan åstadkomma genom egen verksamhet iasylländer och genom bidrag från bistånds­budgeten till frivilliga organisationer och till FN-program. En av Syrienkonfliktens många tragedier är det otillräckliga finansiella stödet till FN:s program för Syrien och i Syriens grannländer. För 2016 har FN mindre än 50 procent av de pengar som ­behövs för att genomföra program som kunde göra livet drägligt för miljoner flyktingar i grann­länderna. Tidigare år fick FN ännu mindre, vilket troligen var en av anledningarna till den ökande flyktingströmmen till Europa.

För framtiden bör regering och riksdag avstå från att utnyttja biståndspengar för att bekosta flyktingmottagandet i Sverige utan i stället använda ökade resurser från biståndsanslaget för inter­nationellt katastrofbistånd, ett av dess ursprungliga syften. Sverige bör inte bara vara generös i sitt finan­siella stöd till FN-program utan också se som sin uppgift att hjälpa FN mobilisera resurser, ­genom sitt exempel och diplomatiska initiativ.

Sverige bör också spela en aktiv roll i utformningen av EU:s flyktingpolitik. Det är angeläget med en fungerande yttre EU-gräns och ett aktivt stöd till de länder som får bära den tyngsta börden som ­första asylland. Till frågorna i EU som Sverige bör driva hör också organisationens finansiella stöd till FN-program i katastrofområden.

Flyktinginvandringen till Sverige bör regleras genom två mekanismer, en kvot och asylbedömning vid gränsen. Kvoten ger en ram för det antalet flyktingar som FN:s flyktingkommissarie kan av­dela för Sverige. Den ökades nyligen på glädjande sätt. Antalet asylsökande vid gränsen får avgöra hur stor vi skall göra kvoten. Kvotflyktingar ges permanent uppehållstillstånd, som ger rätt till anhöriginvandring för medlemmar av kärnfamiljen.

Om åtgärderna på internationell och europeisk nivå fungerar, bör det rimligen minska trycket på den svenska gränsen. Där skall asylbedömningen vara strikt och göra vad som är möjligt för att ­begränsa smugglares olika försök att undergräva den. Den som bedöms vara flykting skall få permanent uppehållstillstånd.

Möjligheten att bevilja tillfälliga tillstånd bör beva­ras. Den skall inte ge rätt till anhöriginvandring men väl försörjning och utbildning för vuxna och barn. Dess utnyttjande får avgöras situation för situation. Det kan till exempel gälla personer från land till vilka Sverige inte återsänder asylsökande. Rätten till permanent uppehållstillstånd skulle prövas på ett senare stadium, när situationen i hemlandet kan ha ändrats och personen i fråga kanske behöver biljett hem för att hjälpa till att bygga upp sitt land snarare än att stanna.

Flyktingarnas integrering underlättas bäst om vi lämnar så mycket ansvar som möjligt till kommunerna, som bör få fullt stöd av staten så att man ­orkar med denna tunga uppgift. Det gällde på 1980-talet, och även om talen nu är så mycket större gäller det fortfarande. Allt skall därtill göras för att implementera den allmänt förordade arbetslinjen på ett effektivt sätt, så att den gör flyktingen självförsörjande så tidigt som möjligt, underlättar integra­tionen och motverkar utanförskap och tillkomsten av en eftersatt underklass som grogrund för kriminalitet och missanpassning.

Dessa tankar bör kunna bidra till en balanserad flyktingpolitik som återställer Sveriges rykte för generosi­tet och internationellt ansvarstagande, samtidigt som det står klart att Sverige tagit kontroll över sin gräns och sin invandring. En sådan politik kunde erbjuda ett alternativ till SD:s invandrar­fientlighet och nationalistiska trångsynthet. Den borde kunna accepteras av många som flytt till SD i protest mot en till synes okontrollerad flyktinginvandring.

chef för Invandrarverket 1980-88

därefter verksam inom FN

Källa - 2016-12-25 10:34

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+