FN chefen anklagar syriska regimen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

FN chefen anklagar syriska regimen - De "starka beskyddare" som håller liv i kriget har "blod på sina händer", enligt Ban Ki-Moon, som håller sitt sista tal som generalsekreterare. Han uppmanade samtidigt till ett slut på striderna.

FN-chefen inledde den allmänna debatten i generalförsamlingen vid 15-tiden svensk tid.

Generalförsamlingsdebatten under FN:s högnivåvecka har lockat ledare från hela världen till ett New York präglat av oro och förstärkt bevakning efter helgens explosioner. Den sker mot bakgrund av den brutna bräckliga vapenvilan i Syrien och en flyktingkris som beskrivs som den värsta sedan andra världskriget.

Förväntningarna är också höga på vad Turkiets Erdogan har att säga - både om flyktingsituationen och om sommarens kuppförsök i hemlandet. Många vill också lyssna till Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som gör premiär under FN-veckan, samt Teresa May som tar till orda i ljuset av att britterna i somras röstade ja till att lämna EU. Men mest fokus ligger kanske på FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons och Barack Obamas anföranden. Båda avgår i vinter och håller därför sina sista framträdanden under en FN-vecka.

- Han kommer att argumentera för vikten av att alla länder är internationellt engagerade, att de inte drar sig tillbaka, säger USA:s FN-ambassadör Samantha Power om Obamas tal till nyhetsbyrån AFP.

Sverige representeras av utrikesminister Margot Wallström som preliminärt håller det blågula talet på fredag.

- Jag kommer att prata om de riktigt stora frågorna vi har framför oss, om att vi måste göra mer när det gäller fredsbyggande och konfliktbyggande, säger Wallström till TT.

Dessutom planerar hon att ta upp "det som är en instinkt från vår sida, nämligen att fråga var är kvinnorna".

- Och hur kan vi driva frågan om de nya säkerhetshoten, till exempel klimatet? Nu kalvar stora istäcken i också i Antarktis, situationen är riktigt illa.

Vem som representerar medlemsländerna i talarstolen varierar stort i år. Både Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kinas president Xi Jinping har tackat nej. Preliminärt kommer debatten att pågå fram till måndag lunch, från klockan nio på morgonen till nio på kvällen.

FN:s generalförsamling samlas varje år i september. Då hålls också den allmänna debatten då världens ledare talar i FN-högkvarteret i New York. Årets generalförsamling är den 71:e.

Varje land har en röst i generalförsamlingen. I viktiga frågor krävs två tredjedels majoritet. Till skillnad från säkerhetsrådet kan församlingen generellt inte ta bindande beslut. Den är dock viktig för debatt och opinionsbildning. Generalförsamlingen kan i princip ta upp vad som helst utom, normalt sett, ämnen som avhandlas i säkerhetsrådet.

Generalförsamlingen väljer generalsekreterare på förslag från säkerhetsrådet, en process som just nu pågår då sydkoreanen Ban Ki-Moon avgår vid årsskiftet.

I år står 195 talare på listan. De har i allmänhet 15 minuter på sig. Förr i världen, när ledare som Venezuelas avlidne president Hugo Chavez, Libyens Muammar Kaddafi och Kubas Fidel Castro deltog kunde det bli stor show i kammaren.

Källa: FN, TT:s arkiv

Källa - 2016-09-20 15:29

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+