FN expert fördömer behandlingen av Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

FN expert fördömer behandlingen av Assange - Det finns risk för att Julian Assanges mänskliga rättigheter kränks om han lämnas ut till USA, säger en FN-expert som besökt honom i fängelset.

Han uppger att Assange visar tecken på symptom som brukar drabba människor som länge utsatts för psykisk tortyr.

Assange har under många år utsatts för övergrepp från flera demokratiska länder som avsiktligt har isolerat, demoniserat och begått övergrepp mot honom, anser Nils Melzer, som är en av FN:s oberoende experter.

I rapporten nämns USA, Storbritannien, Sverige och Ecuador.

Melzer fördömer hur Wikileaksgrundaren har behandlats de senaste åren.

"Min största farhåga är att Assange i USA skulle utsättas för en verklig risk för allvarliga övergrepp mot hans mänskliga rättigheter, bland dem hans yttrandefrihet, hans rätt till en rättvis rättegång och förbudet mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning", säger Melzer i ett pressmeddelande.

En obeveklig kampanj med mobbning, skrämseltaktik och förtal har sedan många år pågått mot Assange, hävdar Melzer. Bland annat tar experten upp förnedrande, nedlåtande och hotande uttalanden i press och i sociala medier, men också liknande budskap där högt uppsatta personer inom politik och rättsväsende står som avsändare, säger han.

När Melzer besökte Assange i fängelset hade han med sig två experter som är specialiserade på att utreda om människor har utsatts för tortyr eller behandlats illa på andra sätt. De fick tillfälle att göra en grundlig medicinsk undersökning av Julian Assange.

Slutsatsen är att Assange har påverkats av den "extremt fientliga och godtyckliga omgivning som han har utsatts för i många år", enligt Melzer.

"Framför allt visade Assange, förutom fysiska krämpor, alla symptom som är typiska för att länge ha utsatts för psykologisk tortyr, bland annat extrem stress, kronisk ångest och psykologiskt trauma.

På torsdagen skulle Assange ha varit med vid en förhandling i brittisk domstol via videolänk från fängelset, där han avtjänar ett fängelsestraff för brott mot brittiska borgensregler. Han var dock för sjuk för att medverka.

Assange sökte sig till Ecuadors ambassad i London 2012 för att undvika att bli utlämnad till Sverige, misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. USA har begärt att få Assange utlämnad för misstänkta brott mot spionlagar efter Wikileakspubliceringarna av enorma mängder amerikanska militära och diplomatiska uppgifter 2010.

Assange beviljades asyl av Ecuador och stannade på ambassaden fram till tidigare i år, då han hämtades av brittisk polis. Han avtjänar nu ett straff på 50 veckors fängelse för att ha brutit mot borgen, i samband med att han flydde in på Ecuadors ambassad.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Julian Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro.

Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Svenska åklagare hade i flera år ambitionen att Assange skulle höras i Sverige.

I mars 2015 meddelade överåklagare Marianne Ny att hon ville förhöra honom i London. Detta sedan hon kritiserats av Svea hovrätt hösten 2014 för att inte leva upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

Först i november 2016 kom förhören till stånd, ledda av ecuadorianska åklagare.

De misstänkta brotten mot en av kvinnorna - olaga tvång och två fall av sexuellt ofredande - preskriberades i augusti 2015.

Den fjärde brottsrubriceringen, misstänkt våldtäkt, preskriberas i augusti 2020.

Julian Assange föddes 3 juli 1971 i Townsville, Australien.

Som tonåring blev han känd som hacker under namnet Mendax och lyckades tillsammans med flera andra bryta sig in i Pentagons och Nasas datasystem.

I december 2006 var Assange med och grundade Wikileaks, en webbplats där stora mängder material skulle kunna publiceras.

I april 2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack där bland annat barn besköts, vilket fick enormt stor uppmärksamhet.

I juli 2010 släpptes också cirka 75 000 dokument kring USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats.

Tf

Källa - 2019-05-31 12:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+