FN organet vädjar efter skandalen Frys inte stödet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

FN organet vädjar efter skandalen Frys inte stödet - Sveriges skattemiljarder är "ryggraden" i korruptionsanklagade UNRWA. En frysning av bidragen vore "ett enormt slag" som skulle drabba fem miljoner flyktingar. Det säger taleskvinnan för det omstridda FN-organet till SvD.

GENÈVE Känslorna svallar vid FN-organet UNRWA:s kontor i Amman. Besvikelsen är stor över att flera länder frusit sina bidrag efter kritik i en hemlig rapport som SvD berättat om. I rapporten anklagas 53-årige chefen Pierre Krähenbühl för att ha gett älskarinnan toppjobb och flugit business med henne över världen för skattebetalares pengar, medan andra chefer ägnat sig åt fusk och maktmissbruk.

Anklagelserna från etikbyrån utreds för tillfället av FN:s högsta revisionsbyrå. Samtidigt pågår diskussioner i flera länder om att frysa bidrag till UNRWA - som Schweiz, Belgien och Nederländerna gjort.

- Vi är väldigt överraskade att flera länder reagerat såhär. Det är beklagligt. Vi uppmanar dem att upphäva sina beslut och påminner om att de historiskt sett stått nära UNRWA, säger FN-organets taleskvinna Tamara Alrifai till SvD.

Hoppet står nu till att Sverige ska fortsätta skänka pengar och inte frysa bidrag som de andra europeiska länderna, säger hon. Sverige har bidragit med drygt sju miljarder kronor under de senaste 20 åren. Framtill 2021 ska Sverige bidra med ytterligare 1,9 miljarder kronor till FN-organet.

- Sverige är vår viktigaste givare och det svenska stödet är extremt viktigt. Det utgör vår ryggrad. Sverige är en av våra närmaste partners finansiellt och politiskt. Sverige har alltid stått nära UNRWA och stöttat vårt mandat och uppdrag, säger Alrifai.

- Jag hoppas verkligen att Sverige med sin goda människorättspolitik inte fryser stödet. Det vore ett enormt slag mot oss. Sverige är vår nyckelpartner.

Frysning av bidragen slår fel, menar hon. Det drabbar främst verksamheten och 5,4 miljoner palestinska flyktingarna som inte får lika mycket hjälp med skolor, sjukvård och andra förnödenheter. När USA kapade bidraget med 300 miljoner dollar förra året var man tvungen att prioritera om hjälpen, säger hon.

- Vi tvingades minska utgifterna med 92 miljoner dollar och kapade i våra psykosociala program. Men redan sex månader senare såg vi negativt resultat genom ökade depressioner och psykosociala problem bland flyktingarna.

- Runt hundra anställda förlorade också sina jobb. Men vi har lyckats behålla jobben för 30 000 andra.

En frysning av bidrag riskerar också att "destabilisera en operation som håller ihop hela regionen", varnar Alrifai. Jordanien, Libanon och Syrien vädjar nu för att givarländerna inte ska vända UNRWA ryggen.

Är det förvånande att länder reagerat efter internrapporten om maktmissbruk i högsta ledningen?

- Vi tar denna rapport på största allvar, liksom vi tar alla rapporter på största allvar. Detta är dessutom en rapport som producerats av vårt högsta etik-kontor. Men än så länge handlar det om anklagelser, inte slutsatser från FN:s högsta organ.

- När slutsatserna blir kända kanske åtgärder vidtas. Ibland leder sådant här till stora omgörningar, ibland mindre justeringar inom organisationen.

Räcker det inte med kritiken från UNRWA:s eget etikkontor för att agera mot ledningen?

- Nej, det räcker inte. Vi gör inget förrän slutsatserna är klara.

Högsta chefen, generalkommissionären Pierre Krähenbühl, har suttit kvar på sin post sedan FN:s högsta organ startade sin utredning i mars.

Vore det inte rimligt att han klev åt sidan medan anklagelserna mot honom utreds ?

- Nej, varför skulle han inte vara kvar ? Det finns inga regler för sådant. Det är ledningen själv som bestämmer. Han har inte befunnits skyldig. Han har lett UNRWA på anmärkningsvärt sätt och tagit oss genom finanskrisen sedan USA stoppade sitt stöd.

- FN:s generalsekreterare tycker att detta är en rimlig lösning för stunden.

UNRWAs näst högsta chef och stabschefen avgick efter att internrapporten blivit känd i juli. Tamara Alrifai hävdar att det berodde på personliga skäl och inblandning i utredningen - inte själva kritiken i granskningen.

Hon tillägger att "vi kan inte låta bli att undra över timingen för allt detta".

- Anklagelserna sammanfaller med annan kritik mot UNRWA och kommer åtta veckor före debatten i FN om att förnya vårt mandat. Detta passar in i kritik från folk som förtalar oss.

I mitten av oktober inleds debatten i New York om UNRWA:s mandat, och i början av december ska FN:s generalförsamling rösta om en förlängning. USA:s Mellanöstern-sändebud Jason Greenblatt har föreslagit att FN-organet ska skrotas och verksamheten skötas av andra organisationer samt flyktingarnas mottagarländer. Det har fördömts av UNRWA. Sveriges utrikesminister Margot Wallström sa häromdagen att hon hoppas att så många länder som möjligt ska stötta UNRWA.

- Vi måste samla ihop pengar. Vi måste anstränga oss på alla sätt, särskilt under FN:s generalförsamling, och insistera att få ihop stöd för UNRWA, sa Wallström till saudiska Arab News.

Tf

Källa - 2019-09-05 23:22

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+