Förbjudna finländska NMR tar efter svenska nazister

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Förbjudna finländska NMR tar efter svenska nazister Senaste nytt om flyktingkrisen

Förbjudna finländska NMR tar efter svenska nazister - Finland förbereder sig för att fira sina 101 år dag på torsdag. Det gör även den förbjudna Nordiska motståndsrörelsen i form av en demonstration i centrala Helsingfors. Nu försöker den förbjudna organisationen hitta nya former för fortsatt verksamhet.

Traditionellt har självständighetsfirandet i Finland omfattat stillsamma fackeltåg till hjältegravarna, två tända ljus i fönstren och en högtidlig självständighetsbal på presidentens slott. Men på senare år har dagen blivit en allt viktigare högtid för ytterhögern att dryfta sitt budskap. Även i år kommer nynazistiska Nordiska motståndrörelsen, NMR, att samlas till en demonstration i Helsingfors.

Hovrättsbeslutet från september om att upplösa organisationen ännu inte har vunnit laga kraft, vilket fortfarande gör det möjligt för NMR att samlas på offentliga platser och fortsätta sin verksamhet. Organisationen ger inte upp utan har överklagat beslutet till Högsta domstolen och organiserar sig på nya sätt för att kunna fortsätta sprida sitt budskap.

NMR har verkat i tio år i Finland och växer sig starkare. Medlemsantalet sägs ha vuxit från 60-70 medlemmar till 100-120 under senaste åren. NMR:s medlemmar också under det senaste året grundat två nya föreningar.

Avsikten är bland annat att grunda ett öppet nationalsocialistiskt parti, enligt svensk modell. På programmet står ett utträde ur EU, en stängning av gränsen för flyktingar och att centralbanken inte ska ta utländska lån.

Föreningen "Kansan yhtenäisyys" (Folkets sammanhållning) hade i september samlat ihop cirka 1 000 av de 5 000 anhängarkorten som krävs för att grunda ett parti i Finland. Det har på sig till nästa sommar att uppnå målet.

NMR:s Finlandsavdelning har också grundat en annan förening, "Suomalaisapu" (Finlandshjälpen) som delar ut donationer till mindre bemedlade finländare.

Verksamheten liknar den italienska nyfascistiska rörelsen Casapounds verksamhet som använder sig av just välgörenhet för att locka till sig nya medlemmar. Casapounds är också känd för att ha täta kontakter med NMR i Finland och den nygrundade föreningen ses därför som ett ytterligare ben att stå på.

Vilka möjligheter de två nygrundade föreningarna har att verka ifall Högsta domstolen upplöser den Nordiska motståndsrörelsen i Finland är oklart. Experter menar att dessa föreningars verksamhet också omfattas, men upplösandet av dem skulle kräva skilda rättsprocesser i så fall.

I augusti samlades 300 personer från Finland, Sverige och Italien till NMR:s demonstration i Åbo. Nu är det dags igen på torsdag under namnet "För friheten" i Helsingfors.

Tidigare har demonstrationerna på Självständighetsdagen varit en protest mot festligheterna på presidentens slottet, men under senaste åren har ytterhögern och motdemonstranter gjort dagen till sin.

Bara förra året samlades närmare 3 000 personer med nationalistiska kopplingar till i fackeltåget "612", vilket de planerar göra också i år. Utöver det kommer också ett antifascistiskt demonstrationståg att inta Helsingforsgatorna.

Vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredric Karén

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Chef SvD Nyheter: Maria Sundén Jelmini

Chef SvD Näringsliv: Daniel Kederstedt

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2018-12-03 23:04

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+