Förolämpningarna haglar inför migrationsmötet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Förolämpningarna haglar inför migrationsmötet - Spetälska! Arrogans! Invandrarälskare! Att följa utspelen från olika EU-ledare inför migrationsmötet i Bryssel är som att bevista en tågkrasch i slowmotion.

BRYSSEL Omkring hälften av EU-ländernas ledare träffas på söndagen i Bryssel på ett "möte före mötet", för att mot alla odds försöka hitta en gemensam linje i migrationsfrågor.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I slutet av veckan hålls ett ordinarie EU-toppmöte som även det mestadels är tänkt ska handla om sådant som asyl- och flyktingregler. Men på grund av de dystra utsikterna att enas kring förslagen på mötesagendan, som till exempel bindande kvoter med asylsökande för varje EU-land, men kanske framför allt på grund av att Angela Merkels position som tysk förbundskansler och EU:s orubbliga klippa hotas av ett migrationsbråk på hemmaplan, så arrangerade EU-kommissionen snabbt helgens extramöte.

Man bjöd först bara in de tyngsta spelarna: Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien samt det sittande EU-ordförandelandet Bulgarien och det land som tar över ordförandeklubban i juli, Österrike.

Men flera mindre EU-länder, som Sverige, Nederländerna, Belgien, Danmark, Malta och Grekland, har sedan dess tillstukat meddelat att de minsann också sänder sina ledare - kanske mest för att inte behöva svälja den politiska nesan att tvingas erkänna för hemmaväljarna att de i EU-kommissionens ögon inte riktigt räknas när stora samtal ska föras.

Ledarna för Visegradländerna - Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien - fräste i ett gemensamt uttalande att de bojkottar mötet, trots att de aldrig var bjudna. Polens premiärminister kallade extramötet "oacceptabelt".

- Låt oss bara säga att vi inte hör hemma i denna invandrarälskande grupp av vänner, sade premiärministern Mateusz Morawiecki på ett Visegradmöte i Budapest före helgen, där även Österrikes ledare Sebastian Kurz medverkade.

EU-kommissionen skrev tidigare i veckan ett förslag till gemensam deklaration som de deltagande på söndagsmötet i Bryssel skulle kunna ställa sig bakom.

I utkastet står det att EU-länderna ska stoppa "sekundär förflyttning", som är EU-språk för att asylsökande som kommer till, säg, Italien eller Grekland men sedan reser vidare in på kontinenten till andra länder, som Tyskland, Frankrike och Sverige, istället för att söka asyl eller vänta på sin asylutredning i det första EU-land han eller hon anlände till.

Men Italiens premiärminister Giuseppe Conte har redan bett Jean-Claude Juncker att slänga deklarationen i papperskorgen. Regeringen i Rom menar att en framtida migrationsuppgörelse tvärtom måste innebära att andra EU-länder tar över asylsökande från Italien, och inte pressar dem tillbaka till Italien från sina gränser.

Conte och hans regering vann nyss ett val med hårdare tag mot invandring som vallöfte. Den har vägrat att öppna italienska hamnar för skepp med migranter som räddats ur havet - i förra veckan beslutade Spaniens nye premiärminister Pedro Sánchez att frivilligt låta fartyget Aquarius med 628 migranter ombord lägga till i kuststaden Valencia, efter att Italien och Malta stängt sina hamnar.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini sade också nyligen att romer i Italien ska sparkas ut ur landet, såvida de inte är italienska medborgare, för då måste man "tyvärr" ha dem kvar.

Uttalandet har triggat jämförelser med Italiens fascistiska förflutna. Frankrikes president Emmanuel Macron sade i torsdags att sådan politik var "spetälska".

"Man kan se dem (populister) öka som spetälska i hela Europa, i länder där de borde vara omöjligt att någonsin se dem igen", sade Macron i Paris, utan att nämna några namn eller länder. Men i Rom togs budskapet mycket personligt.

“Om det inte är för mycket att be den arrogante president Macron om, så skulle vi välkomna att han slutar förolämpa och istället visar lite konkret generositet genom att öppna Frankrikes många hamnar, och låter barn, män och kvinnor igenom vid Ventimiglia", sade Salvini i ett offentligt uttalande.

Salvini hänvisade till småstaden Ventimiglia som ligger precis vid italiensk-franska gränsen, där flyktingar som vill vidare västerut från Italien stoppas av franska gränsvakter.

“Macron och Sánchez talar om godhet och generositet - då kan de bevisa lite själva", sade Salvini.

Om förhoppningen var att söndagens extramöte om migration skulle kratta manegen och släta till de hårdaste kanterna inför EU:s stora sommartoppmöte som inleds på torsdag, så är det risk att EU-kommissionen misstagit sig.

Källa - 2018-06-24 14:26

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+