Forskare Tafsandet kan inte kopplas till specifik grupp

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Forskare Tafsandet kan inte kopplas till specifik grupp - Unga och gamla. Svenskar, fransmän och finnar. Tafsandet är inget sommarfenomen på festivaler och går inte att skylla på en särskild grupp. Det konstaterar både mansforskaren Lars Jalmert och Maja Lundgren på ROKS, som organiserar landets kvinnojourer.

- De som gör det här är män som tycker att de har rätt att göra det. Det är ett strukturellt problem, säger Lars Jalmert.

Han får medhåll av Maja Lundgren, styrelsemedlem i ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

- Det vi ser är ett fenomen som funnits länge. Det är inte isolerat till festivaler. Sexuellt våld förekommer överallt, säger hon.

De tafsande männen går inte att isolera som en enda grupp, menar hon.

- Det är alla typer av män. Från alla samhällsklasser, och från alla nationaliteter. Den gemensamma nämnaren de har är att de är män, säger Maja Lundgren som själv har en bakgrund inom tjejjourer.

Lars Jalmert, professor emeritus i pedagogik som sysslat med mansforskning i hela sitt arbetsliv, håller med. Det är helt åt skogen att försöka skylla tafsandet på en särskild grupp, som exempelvis invandrare eller ensamkommande flyktingbarn, menar han.

- Det här har felaktigt förknippats med invandrare, bland annat SD lyfter fram detta. Men det är bara ett tyckande. Det behövs mer kunskap i debatten, och det vill jag stå för utifrån den forskning som finns, säger Lars Jalmert, som tidigare varit riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

Naturligtvis är det inte alla män som tafsar, förklarar han, men det är män ur alla grupper. Att försöka skuffa ihop tafsarna i en enda homogen kategori är att vulgarisera och popularisera debatten, tycker han. I stället måste man se att det handlar om ett djupt rotat och utbrett samhällsproblem.

Maja Lundgren har samma förklaring.

- Det här beror på könsmaktsordningen. Män på alla nivåer i alla delar av samhället tar sig rätten att göra det här, säger hon.

Frågan är om uppmärksamheten den här sommaren innebär något slags trendbrott. Ett "nu är det nog". Men det tror varken Maja Lundgren eller Lars Jalmert.

- Nej, bara att det uppmärksammas mer nu. Det var inte så länge sedan sådana här brott inte anmäldes alls, och som tjejer kände sig skyldiga till att det inträffade. Men anmälningsbenägenheten har ökat, säger Lars Jalmert.

Att tafsandet får så mycket uppmärksamhet nu, under festivalerna, är dock väldigt bra, tycker Maja Lundgren.

- Det kan få fler att våga anmäla. Det är modiga tjejer som berättar, och det kan peppa andra, säger hon.

Men det är mest kvinnor som tar upp problemet. Männen är rätt tysta, trots att det i allra högsta grad handlar om män och manliga attityder, menar Lars Jalmert. Många känner sig anklagade, och vill skjuta problemet ifrån sig och tala om förövarna som "de andra". Men männen behöver också diskutera detta, tycker han.

- Naturligtvis är det inte alla män som begår de här övergreppen. Det får man alltid höra. Men det är ett stort antal. Det här skadar också männen.

Frågan är vad som kan göras för att förhindra mäns övergrepp mot kvinnor.

- Det är ingen "quick fix" det här. Det är ett genomgripande arbete som måste göras på alla nivåer i samhället. Det absolut viktigaste är att se till att pojkar och män inte har tillgång till kvinnors kroppar som en naturlig rättighet, säger Lars Jalmert.

Källa - 2016-07-11 18:36

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+