Från Åstorp mot en värld utan gränser

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Från Åstorp mot en värld utan gränser - Då och då passerar en bil på vägen utanför. Annars är det tyst utanför migrationsverkets fängelseliknande byggnad. Den omgärdas av åkrar, gräset har blivit gult och luften är kylig.

Bilarna som kör förbi det gula tegelhuset kan lätt missta byggnaden för ännu en industri.

Men här sitter flyktingar inlåsta.

Strax bakom förvaret är skylten med Åstorps ortsnamn överstruket. Här slutar kommunen och övergår i landsväg.

Plötsligt bryts tystnaden av en kör av röster. "Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal!" Längs vägrenen dyker först en banderoll upp och sedan en grupp människor. Idag har de vandrat över 30 kilometer.

- Jag är trött, men jag får inte säga det, då kommer de andra också bli trötta, säger Zajad Hojat med ett leende på läpparna.

Han är en av deltagarna i asylstafetten som i år vandrar hela vägen från Malmö till Göteborg. Syftet är att de som drabbas av den nuvarande flyktingpolitiken själva ska få informera människor längs vägen - och bli lyssnade på.

Ett sätt att få folk att lyssna är genom teaterframträdandet som 19-åriga Farhad Qurbani har regisserat.

- Jag vill blanda konst och politik för att folk ska förstå. Ibland när vi berättar om våra erfarenheter glömmer folk bort det direkt, men om man visar det vackra i konsten så minns människor bilderna, och förstår, säger Farhad Qurbani.

Han kom själv hit från Afghanistan för några år sedan. Han lärde sig att spela teater i samband med asylstafetten 2014, som även det året hade en teatergrupp.

- Innan asylstafetten hade jag en konstig bild av svenskar, att de helt enkelt inte förstod mig. Men genom detta ändrades bilden.

Efter asylstafetten gick han med i Malmö Community Teater. Nu står han framför förvaret i Åstorp med en pappersbåt i handen och ett skynke av plast.

Tre personer står uppställda framför skådespelaren, som en mur. Farhad Qurbani försöker komma igenom den men får istället höra "Nej, vi har ingen plats här! Stopp!"

- Idéerna kommer från det förflutna, men också från hur flyktingpolitiken ser ut idag. Pjäsen handlar om människor som har dött när de försöker fly över havet, eller när de har fastnat vid gränserna, säger Farhad Qurbani.

För varje del i teateruppträdandet göms en historia. Havet. Båten. Muren. Skylten med migrationsverkets logga övertäckt med ett par blodiga händer.

Smärtsamt påtaglig för Jamel Ahwal, libanesisk palestinier som under samma kväll får besked från migrationsverket om att han och hans familj kommer att bli utslängda från sin bostad några dagar senare. Jamel Ahwal har nyligen opererat bort njuren i samband med sin cancer och även hans mamma är sjuk. Han är en av de statslösa flyktingar som fått avslag på sin asylansökan men som ändå inte kan skickas hem, i brist på medborgarskap.

Nu står han snart utan bostad och ärret på hans mage börjar skifta i en oroväckande lila färg. Mediciner har han inte längre råd med. För honom är asylstafetten en akut gemenskap i en annars ensam strid om att få stanna i Sverige.

Medan teatergruppen vandrar åker Jamel Ahwal i en bil framför. Hans hälsotillstånd är för dåligt för att han ska kunna gå så långt.

Farhad Qurbani ser asylstafetten som en rörelse, som förutom att informera om situationer likt Jamel Ahwals också vill se politisk förändring.

- Vi vill ha en värld utan gränser, där vi lär oss av varandra.

I slutet av teaterframträdandet löser muren upp sig och blir istället människor av kött och blod som tar varandras händer.

När pjäsen är avslutad kommer en kvinna ut från förvaret och frågar vad gruppen gör där. Femåriga Felix Nilsson, den yngsta deltagaren i asylstafetten, springer fram till kvinnan och pekar på förvaret.

- Ursäkta! Visst ska de inte in i fängelset?

Asylstafetten startade 2013 och har sedan dess vandrat för en humanare flyktingpolitik varje år.

Första året gick stafettdeltagarna från Malmö till Stockholm, andra året till Almedalsveckan och talade med politiker. I år går vandringen förbi flera förvar, passerar bland annat Ängelholm, Söderåsen och Båstad och avslutas i Göteborg.

Källa - 2016-07-18 16:19

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+