Fredshoppet på väg att släckas

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fredshoppet på väg att släckas - Till en början såg den senaste vapenvilan överraskande ut att hålla. I kombination med FN-ledda fredsamtal tändes ett litet hopp om fred.

Ett hopp som nu är på väg att släckas brutalt. Assad verkar på nytt försöka nå den militära seger han drömmer om.

Senaste tiden har det blivit alltmer uppenbart att vapenvilan bara existerar på papper. Nyhetstelegrammen om nya döda har tickat in dagligen.

Bombningen av Quds-sjukhuset i Aleppo visar den syriska regimens totala förakt för krigets lagar.

Eftersom Assadsidan är den enda som har tillgång till stridsflyg finns det ingen tvekan om vem som är skyldig. Men den syriske diktatorn verkar inte bry sig. Hans enda fokus är att hålla sig kvar vid makten. Risken att hamna inför krigsförbrytardomstolen i Haag för alla krigsbrott hans styrkor begått är inget han har tid att bekymra sig över. Listan över krigsbrott är redan så lång att några till inte spelar någon roll.

Assad vill knäcka motståndsviljan och visa att han är i kontroll.

Jag har svårt att tänka mig att FN-sändebudet Staffan de Misturas vädjan till USA och Ryssland att ingripa för att rädda vapenvilan och fredssamtalen kommer att leda till verkligt konkreta resultat.


Finns ingen fredsvilja

Viljan till fred finns helt enkelt inte hos parterna. Särskilt inte hos Bashar al-Assad.

I höstas verkade han vara rätt illa ute. Då kom Vladimir Putin till hans räddning med ryska vapen och bombflyg. Efter några månader av intensiva attacker mot oppositionens ställningar kunde Assad starta en offensiv för att ta tillbaka en del av de områden som fallit i rebellernas händer.

Putins ingripande har gett Assad ny råg i ryggen. På nytt är han övertygad om att han kan vinna en militär seger och rädda sig kvar vid makten. Hans främsta intresse med att delta i fredssamtalen är att förhala hela processen.

Oppositionen har lämnat samtalen i Geneve. Upprörda över att regimen inte levererat på två av deras viktigaste krav; frigivning av fångar och att belägringen av ett antal städer ska upphöra. Städer där regimen i praktiken försöker svälta befolkningen till underkastelse.


Helt orealistisk

FN:s tidtabell som säger att det ska finnas en övergångsregering på plats inom några månader och att fria val sedan ska hållas känns helt orealistisk.

Med sin grymhet och splittrade slagfält påminner kriget i Syrien mycket om 90-talets konflikter på Balkan. Där blev fred möjlig först sedan USA bombat serberna till förhandlingsbordet.

I Syrien finns det ingen som är villig att bomba Assad till lydnad.

USA:s största fokus är inte längre Assad utan att krossa terrorgruppen Islamiska staten, IS. Ett mål som den senaste tiden haft vissa framgångar. IS har tvingats bort från 20 procent av sitt territorium i Syrien och 40 procent av områdena i Irak. IS har svårare att fin in utländska stridande.

Sedan USA började bomba IS oljetransporter i Syrien har gruppens intäkter gått ner väsentligt. USA hävdar också att man förstört 800 miljoner dollar i sedlar genom att bomba IS pengadepåer av kontanter. Det har tvingat IS att halvera lönerna till sina soldater och istället konfiskera lokalbefolkningens tillgångar för att få in pengar. Något som knappast lär öka stödet för kalifatet.


400 000 döda

Ändå är det långt kvar tills IS besegrat. Om och när så sker innebär det inte att inbördeskriget i Syrien är över. Ett krig som destabiliserat hela Mellanöstern och indirekt genom flyktingströmmarna även Europa.

Ett krig som kanske kostat 400 000 människoliv och tvingat tio miljoner på flykt.

Bara för att en diktator och hans klan vill hålla sig kvar vid makten. LÄS OCKSÅ 5 ÅR AV DÖD & TERROR - ett helt Göteborg har dödats i kriget

Källa - 2016-04-28 16:29

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+