Frihet under ansvar, sa Löfven

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Frihet under ansvar, sa Löfven Senaste nytt om flyktingkrisen

Frihet under ansvar, sa Löfven - Inför EU:s utvidgning österut varnade dåvarande statsministern Göran Persson för social turism: att medborgare i andra EU-länder skulle komma hit för att ta del av det svenska socialförsäkringssystemet. När Riksförsäkringsverket granskade statens utbetalningar, visade det sig dock att det inte hade blivit den anstormning som en del var oroliga för (SvD 25/8-04).

En färsk dom från förvaltningsrätten i Malmö aktualiserar dock det Perssonska begreppet. En kvinnlig EU-migrant sökte försörjningsstöd från Eslövs kommun. Hon har tidigare haft en kortare anställning, varpå hennes barn började i skolan. Kommunen nekade henne bidrag med hänvisning till att uppehållsrätten går ut sex månader efter att hon slutat jobba. (SVT 25/5)

Domstolen ger dock kvinnan rätt till bidrag med hänvisning till barnperspektivet. Det är behjärtansvärt, men riskerar ju samtidigt att leda till att allt fler barn får växa upp i ett skuggsamhälle.

Sverige fortsätter således att skicka dubbla signaler genom att skapa incitament för människor att uppehålla sig illegalt i landet. Tidigare har det främst gällt människor som har fått avslag på sin asylansökan.

När Stefan Löfven presenterade sina nya ministrar konstaterade han att "den fria rörligheten är faktiskt en frihet under ansvar" (25/5). Det har han rätt i. Den principen är i dag inte tillräckligt tydligt satt i system.

Källa - 2016-05-26 17:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+