Friheten att flytta är inte rätten att bli försörjd

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Friheten att flytta är inte rätten att bli försörjd - I dagarna kom den så kallade Mångfaldsbarometern. Det är en undersökning som skapades vid Sociologiska institutionen vid Uppsala universitet år 2005, och som årligen har kartlagt attityderna till etnisk mångfald hos befolkningen i Sverige. Sedan 2013 genomförs den vid Högskolan i Gävle.

Det finns inget som överraskar beträffar undersökningsresultaten. Precis som hos politikerna syns hos befolkningen i dag en mindre rosenskimrande, mer realistisk syn. En mer kritisk attityd till olika aspekter av invandring går att förvänta sig utifrån hur ledande politiker under lång tid har hanterat migrationen och integrationen.

Däremot är forskarnas sätt att förhålla sig till studien anmärkningsvärd. En av de största förändringarna gentemot tidigare år är attityden till påståendet "Alla människor med utländsk bakgrund som kommer hit måste ges samma sociala rättigheter som landets egna befolkning". I dag är det runt 55 procent av de tillfrågade som instämmer med påståendet, vilket kan jämföras med 2014 då 77 procent ansåg detta.

"Det är mörka siffror. I Sverige har människors skyldigheter och rättigheter alltid varit viktiga pelare för att hålla uppe samhället. Dessa siffror visar på en förändring av våra värderingar. Det handlar inte bara om invandrarfientlighet utan kan komma att sprida sig", säger Fereshteh Ahmadi, professor och huvudansvarig för studien (SvD 22/10).

Detta är en politisk uttolkning, och med tanke på att det inte fanns möjlighet för respondenterna att motivera/förklara sitt svar, tämligen vansklig.

Det bör betraktas som en viktig frihet att värna: att människor kan förflytta sig från den geografiska plats de råkade födas på.
I analogi med det synsättet bör vi, som tämligen attraktivt destinationsland, därför diskutera vilka olika associationsformer migranter som inte har asylskäl kan ha till Sverige och till välfärdsstaten.

Hur man ska tolka svaren på Högskolan i Gävles enkät är långt ifrån självklart. Men om det i dag är fler svenskar som anser att det ska vara möjligt att erbjuda ekonomiska och ambitiösa migranter möjlighet att på självförsörjningens och egenansvarets grund bygga en framtid i Sverige, är detta varken invandrarfientligt eller dystert. Tvärtom.

Källa - 2016-10-24 06:15

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+