Fyra profiler som vågar ta ställning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Fyra profiler som vågar ta ställning - Med hopp om god fortsättning på idrottsåret 2019 listar SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad fyra starka profiler som är mer än sin sport och vågar ta ställning i kontroversiella frågor.

Han blev "Silver-Sebbe" med svenska folket för snart ett år sedan efter den sensationella andraplatsen i jaktstarten i OS. Sedan följde Sebastian Samuelsson upp med en lysande sträcka i stafetten som bäddade för det sensationella guldet. Men för mig imponerade den då 20-årige skidskytten minst lika mycket vid sidan av spåren med sitt tydliga ställningstagande mot dopning.

Detta är en personligt skriven text. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Samuelsson har därefter intensifierat kampen för en ren idrott och står upp för sina åsikter, trots att han fått ta emot hat och dödshot. Han bojkottade bland annat världscuptävlingarna i Ryssland i vintras i protest mot att Ryssland inte har en fungerande antidopningsorganisation, och har den senaste tiden riktat skarp kritik mot den internationella antidopningsbyrån Wada för att man beslutat att återinföra Rusada, den ryska antidopningsbyrån, efter tre års avstängning. Detta trots att Rusada inte alls uppfyllt de villkor som ställts på dem. Wadas beslut har också fått ledarna från de 16 största antidopningsorganisationerna, inklusive Svensk antidopning, att skriva ett upprop om att dra tillbaka sitt erkännande av Rusada.

Sebastian Samuelsson driver samtidigt envist och ihärdigt kampen på egen hand i sociala medier och genom att skriva brev till de högst ansvariga inom Wada, där han påtalar vikten av rättvisa och transparens.

Charlotte Kalla lämnade OS i Sydkorea med ett guld och tre silver. Hon har tagit guld i tre raka spel och har totalt nio medaljer, lika många som Sixten Jernberg. Årets stora mål är VM i Seefeld. Kalla stod därför över Tour de Ski, precis som Therese Johaug och Ebba Andersson.

Vid sidan av spåren gjorde Charlotte Kalla ett tydligt ställningstagande 2018, då hon berättade att hon valt att inte ställa upp på reklam för spelbolag. Det var i en intervju med Göteborgs-Posten som Kalla sa att hon tackar nej till alla förfrågningar om att medverka i spelreklam.

- Det finns ett så himla stort mörkertal med spelmissbruk och är man stor måste man också ta ansvar, förklarade hon.

Andra aktiva har följt efter, som bragdguldsvinnaren Hanna Öberg, vilket är hedervärt när flera andra stjärnor väljer att profilera olika spelbolag med sina ansikten.

Spelmarknaden omreglerades vid årsskiftet. Svenska Spel och ATG har inte längre monopol inom sina respektive nischer och reglerna ändras på flera håll. Den 1 januari hade 91 aktörer ansökt om licens för onlinespel och vadhållning. 56 av de sökande spelbolagen hann få licens beviljad i tid till omregleringens start. Vi lär alltså få vänja oss vid ännu mer spelreklam i sportsändningarna i tv och på nätet.

Fullträffen i OS var hett efterlängtad. Slalomspecialisten André Myhrer fick äntligen stå överst på pallen i ett stort mästerskap efter en lång och framgångsrik karriär. I vinter avslutar (?) han med VM på hemmaplan i Åre och siktar på att ta sin första individuella VM-medalj, efter tre lagmedaljer.

Vid sidan av pisten har tvåbarnspappan André Myhrer ett starkt engagemang för ensamkommande barn och flyktingar. I våras stod han längst fram i en manifestation i Stockholm till stöd för ensamkommande unga och han är inte rädd att säga vad han tycker.

- Har man en position inom sin idrott och tycker något, så tycker jag att man ska lyfta det, sa han i en intervju med Dagens Nyheter i höstas.

Budskapet i manifestationen handlade om att stoppa omflyttningarna av ensamkommande barn och unga under asylprocessen, att frysa utvisningarna, och ta beslut om amnesti för dem som varit i Sverige i mer än ett år.

Myhrers engagemang är personligt. Inom familjen tas en ensamkommande pojke från Afghanistan omhand. Myhrer påtalar i intervjun med DN att pojken gått igenom en asylprocess utan ett beslut på 29 månader.

- Det är inte rimligt att leva på det sättet som han gör. Och det är bara ett öde. Jag träffade ju många som hade det exakt likadant på den där dagen i Stockholm, säger han.

En av årets höjdpunkter är VM i fotboll för damer. Sverige kvalade in som ett av 24 lag till slutspelet i Frankrike, men det var ingen enkel resa i kvalet där sista matchen mot Danmark blev helt avgörande. Sofia Jakobssons segermål i början av andra halvlek gav Sverige biljetten till VM, medan Danmark senare missade möjligheten i play-off att ta sig vidare.

Mittbacken Nilla Fischer var en av stöttepelarna under kvalet och belönades senare också med Diamantbollen för första gången. Fischer höll ett uppmärksammat brandtal i Globen för ökad jämställdhet inom fotbollen:

- Och alla ni pojkar, killar och framför allt män: det är dags att komma in i matchen för jämställdhet är något som gynnar oss alla men det är något vi måste göra tillsammans, sa Fischer bland annat.

Orden föll inte i god jord på alla håll. Herrlandslagets lagkapten Andreas Granqvist kände sig exempelvis träffad eftersom herrarna sänkt sin ersättning för att ge damerna ett bättre antal, vilket fotbollförbundet inte hade kommunicerat ut.

Nilla Fischer är långt ifrån den enda i damlandslaget som tydligt står upp för kampen om jämställdhet. Kosovare Asllani, Caroline Seger och Hedvig Lindahl är andra profiler som aldrig tvekar att göra sin röst hörd.

Tf

Källa - 2019-01-06 14:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+