George Soros raseri mot Kina Farligast i världen

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

George Soros raseri mot Kina Farligast i världen - Mångmiljardären George Soros går nu till frontalattack mot Kina. President Xi Jinping är "världens farligaste motståndare mot öppna samhällen", menar han.

- Artificiell intelligens i händerna på repressiva regimer kan vara "dödliga", varnade Soros vid en middag med journalister i Davos på torsdagen.

DAVOS Den amerikanske finansmannen och filantropen fyller 89 år i maj, men såg betydligt piggare ut i år än förra året när han träffade en grupp journalister på Världsekonomiskt Forum i Davos på tosdagen.

Då, 2018, riktade han en svidande salva mot president Donald Trump. George Soros kallade Trump för "ett hot mot världen" och fastslog att Trump är borta senast 2020. Trump "försöker skapa en maffiastat men kommer inte att lyckas", sa Soros då. Han varnade också för digitala jättar som Facebook och Google.

Nu står Soros plötsligt på Trumps sida - på sätt och vis. Men frenesi attackerande han USA:s ärkefiende Kina under den två timmar långa middagen på lyxhotellet Seehof på torsdagskvällen. Multimiljonären Soros anser att Kinas president Xi Jinping är "den farligaste fienden" mot det öppna och fria samhället genom att styra över en högteknologisk totalitär regim.

- Kina är inte den enda auktoritära regimen i världen, men den rikaste, starkaste och teknologiskt mest avancerade. Detta gör också Xi Jinping till den farligaste motståndaren mot öppna samhällen, sa Soros.

- Förra året trodde jag fortfarande att Kina skulle vara djupare engagerat i globala institutioner. Men sedan dess har Xi Jinpings uppträdande fått mig att ändra åsikt.

Soros gick sedan ännu längre och varnade för att kontroll över modern teknologi och artificiell intelligens (AI) "kan vara ett dödligt hot mot öppna samhällen". Här tog han upp de aktuella kontroverserna kring kinesiska giganterna Huawei och ZTE. USA måste vara mycket tuffare mot dessa bjässar, nu när man utropat Kina till "sin strategiska rival".

- Istället för att föra ett handelskrig med i stort sett hela världen borde USA fokusera helt på Kina. Istället för att låta Huawei och ZTE komma undan lätt måste USA gå hårdare åt dem.

- Om dessa företag lyckas dominera 5G-marknaden skulle de utgöra en oacceptabel säkerhetsrisk för övriga världen.

Men den omstridde och av vissa kritiserade Soros beklagar att Trump verkar "följa en annan väg".

- Han gör uppoffringar till Kina och deklarerar seger medan han förnyar sina attacker mot USA:s allierade. Det kommer att underminera den amerikanska politikens mål att stoppa Kinas missbruk och excesser.

Soros uttryckte också djup oro för att Kina håller på att utveckla ett avancerat socialt kreditsystem med bland annat ansikts-igenkänning för att kontrollera sina medborgare.

- Med algoritmer kan man då beräkna hur individuella invånare kan utgöra hot mot regimen. Det skulle göra att de underkastas enpartisystemets intressen på ett sätt som saknar motstycke i historien.

- Detta system är skrämmande och avskyvärt. Tyvärr tycker vissa kineser att det är attraktivt.

Tesen som den Ungern-födde Soros driver är att kombinationen repressiva regimer och IT-monopol gör att dessa regimer får ett övertag över öppna och demokratiska samhällen.

- Det betyder inte att vi som tror på öppna samhällen ska förbli passiva. I verkligheten befinner vi oss i ett kallt krig som hotar att övergå i ett varmt sådant.

Men mycket skulle kunna ändras om världens två supermakter fick andra ledare, menar Soros.

- Om Trump och Xi inte längre satt vid makten skulle en möjlighet plötsligt finnas att utveckla större samarbete mellan de två cyber-stormakterna.

Här svävar George Soros ut i en drömmerier om en sorts pakt mellan Förenade Nationer.

- Man skulle kunna tänka sig något FN-liknande som föddes ur andra världskriget. Det skulle vara passande för att stoppa den pågående konflikten mellan USA och Kina. Det skulle kunna återupprätta internationellt samarbete och låta öppna samhällen blomstra.

Fast samtidigt varnar Soros att Kina inte är enda faran.

- Auktoritära regimer sprids över hela världen och om de lyckas blir även de totalitära, säger han och ger även Putin en släng:

- Öppna samhällen har många andra fiender. Putins Ryssland är en av dem. Och det farligaste scenariot är när dessa fiender konspirerar och lär från varandra hur man bättre kan förtrycka sitt folk.

Soros ägnade även en lång stund åt att berätta om sin egen livshistoria. Han var 13 år när nazisterna ockuperade Ungern och deporterade judar till förintelseläger. När den nazistiska regimen ersattes av Sovjetunionen fick Soros asyl i England. Han utbildade sig vid London School of Economics, blev finansman och extremt rik. Men så fick han en livskris.

- Jag fick en sorts medelålderskris. Jag hade pengar i överflöd, mer än jag behövde för mig själv och min familj. Varför skulle jag döda mig själv för mer pengar? Så jag startade stiftelsen Open Society och blev politisk filantrop.

Tf

Källa - 2019-01-25 07:41

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+