Gränsen flyttas för gränskontroller.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gränsen flyttas för gränskontroller. - Kontrollerna infördes för svensk del för fyra månader sedan, den 4 januari. Innan dess hade fri rörlighet gällt mellan de nordiska länderna i mer än 60 år. Efter att EU:s yttre gränser brutit samman blev det nödvändigt för Sverige att ta kontroll över den egna gränsen. Med omkring 10 000 asylsökande i veckan under hösten hotades det svenska mottagningssystemet av kollaps.

Idag är läget under kontroll. Förra veckan ansökte 497 personer om asyl i Sverige.

Men åtgärderna har ett pris. Enligt en studie som Sydsvenska handelskammaren varit med om att ta fram medför gränskontrollerna förluster på över en miljard kronor under ett år. Till detta kan läggas andra negativa effekter som, enligt studien, ger ett minus på mellan 163 och 355 miljoner kronor per år enbart för Malmös del.

Halvannan miljard är mycket pengar men det stora hotet är att Öresundsintegrationen bromsar in. På sikt kan det bli tal om helt andra kostnader.

Att ha kontroll över vilka som reser in i landet är - när EU och Schengensystemet sviktar - en nationell angelägenhet. Priset, i form av minskad tillväxt och färre jobb, betalas däremot i stor utsträckning lokalt och regionalt. Det är inte acceptabelt.

Om kontrollerna inte kan tas bort bör det åtminstone gå för Sverige och Danmark att gemensamt hitta ett smidigare system som minimerar störningarna. Dagens förseningar är inte acceptabla.

Det brådskar på alla sätt. Människors förväntningar förändras långsamt och smygande. Upprördhet ersätts av uppgivenhet. Anpassning sker. Det exceptionella blir så småningom vardag.

Kontrollerna var lätta att införa. Att bli av med dem kommer av allt att döma att bli betydligt svårare. Som befarat.

Källa - 2016-05-05 00:01

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+