Gränskontroller ser ut att bli kvar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gränskontroller ser ut att bli kvar Senaste nytt om flyktingkrisen

Gränskontroller ser ut att bli kvar - I brevet till EU-kommissionen från Sverige, Tyskland, Danmark, Österrike och Schengenmedlemmen Norge, begär de fem att få förlänga de gränskontroller som infördes på grund av förra årets flyktingkris. Utan en förlängning upphör de den 12 november.

De skriver att en rad brister i kontrollen av EU:s yttre gränser kvarstår och att tidpunkten då de är lösta är oklar.

"Fram till dess är interna gränskontroller fortfarande nödvändiga för de fem medlemsstater som vi representerar", heter det i brevet som för regeringens del skrivits under av inrikesminister Anders Ygeman (S).

De fem hänvisar till ett läge som de hävdar är instabilt, oförutsägbart, präglat av fortlöpande illegal migration inom EU och säkerhetshot. På TT:s fråga om läget kan antas komma att ändras inom de närmsta veckorna, så att regeringen bedömer att kontrollerna kan tas bort, säger Ygeman:

- Sannolikt inte.

På frågan om det formella beslutet dröjer på grund av att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har olika syn på kontrollerna säger Ygeman att det inte är där skon klämmer.

- Båda partierna vill tillbaka till Schengen (ett läge utan kontroller) och frågan är när och hur. Där kan det möjligen finnas en livaktig diskussion.

I nästa vecka, troligen, måste regeringen också ta ett beslut om de så kallade id-kontrollerna i Danmark, av resande mot Sverige, ska förlängas. De gäller till den 4 november och regeringen anser att de går att förena med EU:s lagstiftning. Men id-kontrollerna, och gränskontrollerna, kan inte vara kvar riktigt i sin nuvarande form, enligt inrikesministern.

- Om vi beslutar att ha kvar dem måste vi ändra deras utformning, så att de inte stör trafiken över Öresund för mycket, säger Ygeman.

Det finns dock andra länder i EU som tycker att det börjar bli dags att ta bort gränskontroller inom unionen, eftersom migrantströmmen till EU minskat kraftigt under 2016. I EU-toppmötets slutdokument om migration lyckades dock Tysklands förbundskansler Angela Merkel få bort en formulering om att gränskontrollerna stegvis ska avvecklas för att återgå till den gränsfria passunionen Schengen. I stället blev det en mjukare formulering om att anpassa de interna gränskontrollerna till behoven.

- Det ger den öppning som vi menar EU-kommissionen behöver ha för att förlänga gränskontrollerna, säger statsminister Stefan Löfven (S).

De inre tillfälliga gränskontrollerna infördes förra senhösten, som en följd av asylströmmen. De gäller till och med den 11 november.

Regeringen har begärt hos EU-kommissionen att kunna förlänga dem, men har inte tagit något formellt beslut.

Id-kontrollerna, som bland annat sker i Danmark av resande på tågen mot Sverige, gäller till den 4 november. Dem anser regeringen råda själv över och ett beslut om en förlängning eller inte väntas inom kort.

Källa - 2016-10-21 15:46

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+