Gränskontrollerna kan fortsätta gälla

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gränskontrollerna kan fortsätta gälla Senaste nytt om flyktingkrisen

Gränskontrollerna kan fortsätta gälla - MALMÖ. Regeringen måste bestämma sig. Den 11 november upphör gränskontrollerna.

Enligt uppgift till Expressen ser regeringen ett fortsatt behov och utesluter inte en förlängning.

- Vad händer i Mosul? Vi kanske har en ny gigantisk flyktingström här om ett tag, säger statsminister Stefan Löfven, S, under sitt besök i Malmö på måndagen.

Gränskontrollerna infördes i slutet av förra året för att få ner antalet asylsökande till Sverige och har kritiserats för att påverka pendlare, näringsliv och integration kring Öresundsregionen.

Den 11 november upphör de att gälla och nu måste regeringen bestämma om de ska bort eller vara kvar.

Enligt uppgift till Expressen ser regeringen ett fortsatt behov av kontrollerna och utesluter inte en förlängning av flera skäl:

Det finns en oro för att flyktingavtalet med Turkiet inte håller ihop: något som skulle få fler människor att åter söka sig till Europa och Sverige.


"Förutspår att vi förlänger"

Pressen på Sverige att fatta beslut ökade i samband med de nordiska statsministrarnas möte på Åland i början av oktober. Då gav den danska statsministern Lars Løkke Rasmussen förhandsbesked om hur Danmark tänker agera.

- Jag förutspår att vi förlänger den interna gränskontrollen. Det är förstås beroende av förhandlingar och dialog med EU-länder, sa han då.

Regeringen befarar, enligt uppgift till Expressen, ilskna reaktioner från Danmark om Sverige plötsligt skulle upphöra med kontrollerna. Danmark, som själva har gränskontroller mot Tyskland, vill att länderna arbetar gemensamt.

Ett krav från svenskt håll för att behålla kontrollerna, är att de båda grannländerna förenklar för pendlarna i Öresundsregionen, en fråga som just nu diskuteras med danskarna, enligt uppgift.


Frågan bereds

Regeringen har under hösten löpande samlat in svenska myndigheters synpunkter på id- och gränskontrollerna för att kunna ta med sig till EU-kommissionen.

Det handlar om ris och ros från till exempel polisen, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Frågan bereds just nu, var svaret från statsminister Stefan Löfven under hans besök på Industridagen i Malmö på måndagen.

- Vi är fem länder som har kontrollerna och vi måste naturligtvis lyssna på deras situation, på kommissionen och på remissinstanserna. Vi får göra en samlad bedömning och återkomma så snabbt vi kan. Jag kan inte ge något besked nu, säger han.

Statsministern betonade i intervjuer att EU:s yttre gräns måste säkras och att man måste få till en gemensam EU-ordning. Samtidigt påminner han om FN:s varningar om en miljon flyktingar från Irak efter offensiven mot IS fäste natten mot måndagen.

- Vad händer i Mosul? Vi kanske har en ny gigantisk flyktingström här om ett tag, säger han.


"Ingen som vill ha dem egentligen"

En timme tidigare, när Löfven talade för Industridagens åhörare i Malmö, lät det annorlunda:

"Det är väl ingen som vill ha dem egentligen", sa han men upprepade att Sverige inte ska hamna i samma situation som förra hösten - när landet tog emot ett rekordstort antal asylsökande.

Gränskontrollerna har förlängts flera gånger det senaste året, först med några veckor i taget, sen månader och nu sist ett halvår.

Enligt uppgifter väntas besked från regeringen inom kort.

Källa - 2016-10-17 19:31

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+