Gränspoliserna får kritik Oacceptabelt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gränspoliserna får kritik Oacceptabelt Senaste nytt om flyktingkrisen

Gränspoliserna får kritik Oacceptabelt - Det är riktigt allvarligt vid gränserna.

Gränspolisen blir allt mer brutal och hänsynslös, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

- Det här är fullkomligt oacceptabelt. Ungern och hela EU måste ta sitt ansvar, säger Lydia Gall, utredare på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Lydia Gall pratar snabbt och intensivt. Svenskan har under flera år intervjuat hundratals flyktingar och migranter som färdats norrut längs Balkanrutten.

Hon har fått höra vidriga vittnesmål. Några av de värsta historierna handlar inte från kriget i hemlandet utan om behandlingen från polisen som vaktar gränsen till Europa.

"Ungern bryter mot alla regler för asylsökande som passerar via Serbien", skrev Lydia Gall i juli i en rapport för Human Rights Watch.


Hundratals vittnar om polisbrutalitet

Sedan i maj förra året har hon tagit del av över hundra vittnesmål som beskriver polisbrutalitet och förnedring på den ungerska sidan.

- Det är inte bara våldsinslag. Folk har sagt till mig att polisen tagit vatten ifrån dem, hällt över dem, och sen sparkat dem i skogsområden. Det är direkt livsfarligt och övergår allt förstånd.

Det är ett vittnesmål elvaårige Aziz Khan från Afghanistan också berättar för Expressen. Han blev utsatt för samma sak av ungersk polis förra helgen.

Han hade tur och fick tillbaka sina skor. Flera berättar att ungersk polis tagit från dem skor och mobiler, men även strippat dem på jackor och ibland hela väskor. Det är en bild som Lydia Gall känner väl igen.

- Detta har jag också hört från Bulgarien, speciellt om de haft dyrare skor.

Det handlar inte bara om gränspoliser som lyder order, betonar hon.

- Det är en extraordinär form av våld, förödmjukelse och grymhet, säger hon och beskriver vittnesmål där gränspolis skrattar filmar, tar selfies och på andra sätt hånar migranter och flyktingar.


Human Rights Watch har kritiserat EU

Detta sker systematiskt, utan att ansvariga ställs till svars, hävdar Lydia Gall. Hon anklagar även ungersk gränspolis för att genomföra illegala deporteringar, något även Expressen fått vittnesmål om. En afghansk ung man, som i veckan lyckades ta sig ända in till Budapest, hävdar att han greps och tvångsdeporterades av ungersk polis. Lydia Gall känner till många deporteringar och gör tydligt att personerna enligt internationell lag ha rätt att få en juridisk prövning innan de skickas ut ur landet.

- Detta är Europa. Vi har regler. Om inte de följs, måste det få konsekvenser, säger Lydia Gall.

- Vi har informerat Bryssel och Ungerns regering, så det är inte så att de inte känner till det här. Men de gör ingenting, säger hon.

Människorättsorganisationen har larmat EU och öppet kritiserat Ungern. Ungerns inrikesdepartement har förnekat Human Rights Watch uppgifter och skriver i ett uttalande att man chockerats av anklagelserna. Landet hävdar att de som verkligen är i nöd behandlas humant och att de som är vid gränserna eller befinner sig i landet behandlas rättvist.

Källa - 2017-01-20 05:21

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+