Gravid skickas tillbaka men barnen får stanna

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gravid skickas tillbaka men barnen får stanna Senaste nytt om flyktingkrisen

Gravid skickas tillbaka men barnen får stanna - VÄSTRA GÖTALAND. Familjen flydde från Syrien och lämnade sitt hem i ruiner.

Nu har Migrationsverket beslutat att mamman Roshan, som är gravid och väntar sitt tredje barn, ska utvisas från Sverige.

Resten av familjen får däremot stanna.

- Mina barn behöver sin mamma, jag förstår inte varför de gör så här, säger Nihad, 45.

På soffbordet i familjens lägenhet ligger ett brev från Migrationsverket: "Du kallas till återvändarsamtal då ditt ärende har vunnit laga kraft och ska verkställas"

Brevet är adresserat till 34-åriga Roshan och är den andra kallelsen på kort tid.

"Det är mycket viktigt att du kommer till samtalet" står det längst ner på pappret.

- Jag vågar inte gå dit. Jag är rädd att polisen väntar på mig där, säger hon.

I stället håller hon sig gömd hos en bekant som bor på andra sidan stan. Hemmet, lägenheten där hennes man Nihad, 45 och barnen bor, vågar hon bara besöka en eller två gånger i veckan.

- Vi måste alltid låsa dörren när hon kommer. Jag tittar ut genom fönstret så jag ser om polisen kommer, säger Nihad och blickar ut mot bilparkeringen.

- Vi är rädda att de ska komma och ta mamma, säger sonen Jad.

Håller sig gömd

Familjen är en av många som tvingas göra det svåra valet att splittras eller gå under jorden. Den svenska regeringen är tydlig med att de som inte får asyl ska utvisas - och polisen ska arbeta hårdare för att hitta de som gömmer sig.

Roshan ser inget annat alternativ än att hålla sig gömd. Hon lämnade staden Homs när inbördeskriget i Syrien trappades upp 2013. Pappa Nihad tog sig tillsammans med barnen Sandi, 11 och Jad, 14, direkt till Sverige och hamnade på ett asylboende i Varberg. Roshan tog vägen via Rumänien. I mars 2014 sökte även hon asyl i Sverige. Men eftersom hon redan hade så kallat subsidiärt skydd i Rumänien avslogs hennes ansökan.

Det fanns även oklarheter om hon verkligen var mamma till barnen - vilket gjorde turerna med Migrationsverket utdragna.

- En annan kvinna stod angiven som mamma till barnen. Men tingsrätten har slagit fast att Roshan är modern, men när det skedde hade Migrationsdomstolen redan avkunnat sin dom, säger advokat Maravgi Staifo, som hjälper familjen.

Rektorn och kuratorn på Sandis och Jads skola har engagerat sig i familjens situation. I ett brev till Migrationsverket har de skrivit att beslutet att utvisa Roshan är inhumant och förmodligen striden mot FN:s barnkonvention.

- Min son är orolig och har svårt att sova på nätterna. Jag vaknar också varje natt och känner oro, säger Nihad.

"Vaknar med ångest"

Roshan väntar nu dessutom sitt tredje barn med Nihad. Födseln är beräknad till i början av juli. Att åka till Rumänien, för att på nytt försöka söka asyl och komma till Sverige, vågar hon inte. Det enda hon kan göra är att hålla sig undan och hoppas att polisen inte kommer. Ett slags icke-tillstånd utan möjlighet att studera svenska, arbeta eller visa sig öppet ute. Hur graviditeten ska gå vill hon inte tänka på.

- Jag mår mycket dåligt. Vaknar mitt i natten med ångest. Läkaren har sagt att han är orolig för att det ska påverka barnet i magen, säger Roshan.

Familjens advokat har skrivit till Migrationsverket och vädjat att Roshan tillåts åberopa anknytning och får söka asyl från Sverige. Han har viss förståelse för att det inledningsvis rådde oklarheter med familjebilden. Men eftersom det nu är utrett borde hon åtminstone få söka asyl på nytt från Sverige och inte behöva åka till Rumänien.

Roshan sätter sitt hopp till att Migrationsverket tänker om.

- Jag lämnade mitt land för att det inte fanns någon säkerhet där, det är krig. Jag kom till Sverige för att känna säkerhet och leva tillsammans med min familj. Det är allt jag vill, säger han.

Källa - 2016-06-05 09:29

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+