Guide 9 pärlor i Tel Aviv

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Guide 9 pärlor i Tel Aviv - Sveriges mest omtalade intervjuform - nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

Sedan 23 år bor kuratorn och kulturproducenten Sandra Weil i Tel Aviv. Här bjuder hon på nio pärlor i konstnärsstaden som aldrig sover.

Planen var att stanna i Israel ett halvår och läsa hebreiska, likt många andra judiska ungdomar. Men när Sandra Weil, dotter till finansmannen och filantropen Robert Weil, satte sina fötter på Tel Avivs gator 1996 ville hon aldrig mer lämna dem.

- Jag hade varit här några gånger tidigare och inspirerades av min farmor som brukade tillbringa vintrarna här på Tel Avivs caféer i stället för att vara rädd för att halka på Stockholms isiga gator, säger Sandra Weil.

Stadens energi, spontaniteten i det sociala livet och känslan av sammanhållning under åren med många terroristattacker gjorde starkt intryck på Sandra.

- När sedan alla dörrar till kulturvärlden öppnades var jag fast.

Idag, drygt två decennier senare, lever hon tillsammans med sin man och sexårige son i Tel Aviv där hon arbetar som konstkurator och engagerar sig i de afrikanska flyktingarnas situation i stadens södra kvarter.

Den bästa introduktionen till en plats är inte genom en historiebok, utan genom konsten. På Reuven Rubin Museum får man uppleva Tel Aviv utifrån den europeiska juden Reuven Rubins ögon. Han var den första konstnären jag studerade när jag kom hit för 23 år sedan, och är en av Israels viktigaste. Med sina fantastiska ikoniska målningar får du en inblick i hur staden såg ut från 1920-talet och framåt. Museet, som ligger på det fina torget bredvid Tel Avivs historiska stadshus från 1920-talet, är också det hus som Reuven själv levde och verkade i från 1946 fram till sin död 1974. Grannhuset är nationalpoeten Chaim Nachman Bialiks hus, från 1920-talet det med. Bialiktorget och husen kring detta torg finns på Unescos världsarvslista.

Det sägs att Tel Aviv är staden som aldrig sover, och så är det verkligen. Det finns breda gator som är ganska stökiga dygnet om och innanför dem finns de lugnare, men ändå livfulla, smala gatorna. Ett av dessa områden är de underbara yemenitiska kvarteren där Yom Tov Café ligger. Det är skön oas dit många hipstermänniskor och trendmedvetna hittar hem, men som på alla platser i Tel Aviv är klientelet blandat. Här finns inga regler, här hänger folk dygnet om. Själv kommer jag gärna hit på morgonen och beställer deras goda frukostmacka med avokado och sitter ut mot gatan för att uppleva atmosfären från matmarknaden Carmel Market. Här tar jag också ofta möten med konstnärer, helst i något lugnt hörn inne på caféet, som är inrett med second hand-möbler och hyllor med böcker och tidningar som man kan låna. Yom Tov Café är en sådan hemtrevlig plats som man vill dröja kvar på.

Adress: Yom Tov St 30

En kort bit från Baliktorget ligger Tel Avivs äldsta fotobutik, den är lite av ett landmärke. Här finns över en miljon historiska bilder, alla tagna av fotografen Rudi Weissenstein, som ger en inblick i hur staden var en gång i tiden. Man kan se kamelkaravanerna då Tel Aviv bara var sand och hur man sedan byggde upp staden genom att sätta kulturen i centrum. Du kan komma hit och bara bläddra bland detta unika arkiv av svartvita fotografier, men också köpa med dig någon av dem. Jag har själv gjort flera kap.

Adress: Tchernikhovski St 5

I området Kiryat Ha’Melcha i södra Tel Aviv ligger konstnärskvarteren där
musiker och konstnärer har sina studior och gallerier, såsom Artspace Tel Aviv, Rosenfeld Gallery och Raw Art Gallery. Här finns också Kuchinates livliga studio, en mötesplats för ett designkollektiv med 300 afrikanska flyktingkvinnor som skapar färgstarka virkade produkter för hemmet, som korgar, puffar och mattor. Kuchinate möjliggör för dessa kvinnor att försörja sig och ger dem en plats som man som besökare också kan ta del av, och dessutom få lära sig att virka eller vara med på en traditionell eritreansk kaffeceremoni. Dessa flyktingars värld har verkligen fångat mitt hjärta. Kanske för att jag, som barnbarn till flyktingar som flytt nazismen, identifierar mig med deras historia. Konsten och kulturen influeras mycket av de afrikanska flyktingarna som alla bor och verkar i området i närheten, och det har gjort att allt fler gallerier flyttar ner hit. Området är fullt av energi.

Ett stenkast från Kiryat Ha’Melcha ligger Inga Gallery som visar israeliska konstnärer, från de nya förmågorna till de mer etablerade. Här finns också Artport, ateljéer för både israeliska och internationella konstnärer som även visar utställningar samt Dvir Gallery, ett av Tel Avivs mest etablerade gallerier. Gordon Gallery, som startades 1966, var det sista galleriet att lämna de norra delarna av Tel Aviv och som nu fortsätter i nya, stora lokaler med utställningar där yngre konstnärer möter äldre generationernas konstnärer, både från Israel och utlandet.

Tel Aviv fick mig att bli vegetarian för drygt två decennier sedan. Jag hade precis flyttat hit och plötsligt hade jag inte behov av att äta kött längre. I Israel kan man leva på grönsaker året om, inte minst för att det finns extremt många vegetariska alternativ vart man än går ut och äter. Mitt bästa vegetariska lunchställe där de vågar ta ut svängarna när det gäller smaker stavas Ala Rampa. Maten är lika enkel som smakrik. Sagolikt god! Så fort jag är i området passar jag på att äta lunch här och då är deras polenta och rosa rödbetspasta mina självklara val. Ala Rampa är även härligt kvällstid och har blivit en plats där jag firat födelsedagar. I samma område finns även Falafel Gina, som i folkmun sägs ha Tel Avivs absolut bästa falafel. Och här är staden där man kan falafel.

Adress: Ha’Amal St 21, Tel Aviv-Yafo

Manta Ray är den i särklass bästa restaurangen vid stranden, den ligger helt magiskt vackert. Här beställer du med fördel deras goda små sallader och bör vara beredd på att få in femton olika sorters förrätter, alltifrån ceviche till friterade räkor. Oftast är man så mätt på förrätten att man kan dela på en huvudrätt. Jag har varit där med mängder av människor som kommit hit på besök. Om man inte vill äta på vita dukar eller har sand kvar mellan tårna kan man gå till baksidan av restaurangen där det finns en enklare lunchkrog och strandbar som är väldigt mysig.

Adress: Nahum Goldmann St 4

Tio minuters promenad från Manta Ray ligger den myllrande loppmarknaden i Jaffa. Jag köper inte så mycket kläder men det är dit jag går om jag ska shoppa något. För här finns allt. Här finns såväl klädboutiquer från många israeliska designer som den gamla loppmarknaden där man kan hitta antika skålar, smycken och kläder. Mina favoriter i området är klädbutiken Sharon Brunsher och designaffären Saga design store som säljer plagg från över hundra israeliska designer. Här kan man också med fördel dröja sig kvar eftersom det finns massor av barer, caféer och restauranger i området

Vill du hitta en väldigt fascinerande och autentisk plats i Tel Aviv är det den gamla hamnen i Jaffa. När folk på Jesu tid kom till Jerusalem var det här de klev i land. Även Napoleon har varit här. Idag kommer man hit för att ta en öl, se ut över solnedgången och köpa fisk direkt från någon av fiskebåtarna i hamnen. Här finns också Fish & Chips - ett litet hål i väggen där man köper friterade räkor som man sedan äter på piren medan man ser ut över vattnet och båtarna.

Adress. Namal Yafo 8

Till Toppen

Tf chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Källa - 2019-10-11 10:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+