Gymnasielagen är ett populistiskt haveri

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gymnasielagen är ett populistiskt haveri - I Karlstad blir det tydligt att den nya så kallade gymnasielagen inte alls fungerar. Unga ensamkommande män bor i tält i total ovisshet om sin framtid. Så får det inte fungera, skriver kommunalrådet Marléne Lund Kopparklint (M) och Patrick Benabou, Muf Värmland.

I Karlstad, en typisk svensk mellanstor stad, finns det just nu flertalet hemlösa ensamkommande unga män som tvingas sova i tält med sängkläder donerade från privatpersoner. De lever i total ovisshet om sin framtid och har fallit mellan två tunga juridiska stolar, Migrationsverket och den sittande regeringen som tillsammans med Vänsterpartiet samt Centerpartiet har hastat fram en formulering i gymnasielagen. En formulering som under cirka tre månader ska kunna ge unga asylsökande, som fått avslag, möjligheten att få ett tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

De cirka tio nyss nämnda ofrivilliga camparna är bara några av dem som sökt uppehållstillstånd i Sverige, med stöd av gymnasielagens nya formulering. De är också bara en liten del av samma grupp som nu lever som hemlösa. Orsaken är att många asylboenden stänger runtom i landet. De hemlösa har redan fått avslag på sin ordinarie asylansökan och Migrationsverket har tilldelat dem nya tillfälliga boenden utan hänsyn till vart i landet de ansökt om gymnasiestudier. De ensamkommande tvingas alltså att välja mellan att bli av med sin studieplats eller att bli av med tak över huvudet.

För att göra det hela ännu mer inhumant för dem som redan blivit utsatta av tanklös politik i populismens och valårets tecken, har migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm i två olika domar dömt ut lagens tillämpbarhet kontra kraven på identifiering i den svenska utlänningslagen samt Dublinfördraget. Migrationsverket har därför inget annat val än att frysa alla de ansökningar som inkommit med hänvisning till gymnasielagen. Av 4000 ansökningar har enligt Migrationsverket endast cirka 100 hunnit behandlas och resulterat i 10 bifall och övriga har fått avslag.

Ska verkligen dessa människors rättigheter och trygghet åsidosättas enbart för att det är valår? För hur annars förklarar vi ett sådant huvudlöst agerande vars formulering tidigt förkastades av lagrådet, men som ändå tvingades igenom. Är inte vi politiker valda av svenska folket för att ha ansvar och kompetens som krävs för att formulera och tillämpa lagar i ett samhälle som i årtionden varit en internationell förebild och en sinnebild för både humanitet och effektivt statsstyre!

Migrationsverket ska istället kunna arbeta utifrån en ny, stabil och tydlig lagstiftning som ger de sökande en trygghet i att kunna få ett snabbt besked, som är grundat på tydliga formuleringar. Migrationsverket och kommunerna runtom i landet ska inte tvingas ta sig vatten över huvudet och med finansiella resurser som inte finns, ta emot fler asylsökande än vad de klarar av.

Vi kan inte fortsätta låta denna pseudohumanism fortsätta, där man tar in mängder asylsökande, låter dem glömmas bort i olika boenden och förläggningar för att sedan stå och slå sig för bröstet och tala om hur förträffliga vi är. Riktig humanism är att, tillsammans med våra EU-kollegor, ta emot individer som ska få en trygg och rättssäker hantering genom hela migrationsprocessen för att sedan välkomnas med antingen en lugn, effektiv, genomtänkt integrering eller ett tydligt besked om varför man fått avslag. Asylsökande ska inte behöva sitta undangömda i en tältstad och fundera på om ens besked ska ändras från vecka till vecka.

Vi ser därför fram mot att Migrationsöverdomstolen reder ut denna fadäs en gång för alla och att svenska folket ger oss förtroendet att efter valet ge Migrationsverket den stabilitet och de verktyg de behöver.

En lag som omfattar något så viktigt som individers framtid, säkerhet och trygghet, kan inte behandlas med tillfälliga undantag och särbehandling, den måste vara tydlig och framför allt rättssäker. Utan det rubbas trovärdigheten och respekten för asylprocessen och Sveriges rättssystem.

Ett ja ska alltid vara ett ja och ett nej ska alltid vara ett nej. Har man fått avslag ska man lämna landet. Detta är ett exempel på vad som händer när man låter populism gå före kompetens.

Marléne Lund Kopparklint (M)
kommunalråd i Karlstad samt riksdagskandidat för Moderaterna i Värmland
Patrick Benabou
ordförande Moderata Ungdomsförbundet Värmland

Källa - 2018-08-02 21:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+