Hade IS vetat vad jag gjorde hade de dödat mig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Hade IS vetat vad jag gjorde hade de dödat mig Senaste nytt om flyktingkrisen

Hade IS vetat vad jag gjorde hade de dödat mig - SvD I MOSUL. När striderna mot IS når den irakiska storstaden förväntas en miljon människor fly sina hem. Men biståndsorganisationerna på plats saknar pengar för att bygga fler flyktingläger. I dag får de runt 31 000 internflyktingarna knappt plats i de skolor och moskéer som upplåts åt de flyende. SvD har besökt flyktinglägret Dibaga, sydost om Mosul.

MOSUL Ljudet av sorlet av skrikande och skrattande barn strömmar emot oss när vi går in i skolan. Det ligger madrasser utlagda på stengolvet längs korridoren. En ung kvinna klädd helt i svart halvligger på en madrass. Hon håller en liten bebis tryckt mot sin axel. Spädbarnet kan inte vara mer än några månader gammalt. Med svag röst berättar mamman att de anlänt till lägret bara någon timme innan efter att ha vandrat till fots i flera timmar:

- Jag är ledsen men jag har en hemsk huvudvärk, så jag orkar inte prata med er, säger hon samtidigt som hon ömt kramar den lilla bebisens dockliknande hand.

- Den stora utmaningen för oss är utrymme. Varje dag kommer det nya familjer. Bara de tre sista dagarna har det kommit 50 familjer, det rör sig om 300 personer, förklarar Ahmed Abdo på Barzani Charity Foundation, ansvarig för flyktinglägret Dibaga sydost om Mosul.

För att kunna ta emot de runt 31 000 internflyktingar som sökt sig hit har man tvingats placera männen i moskén och kvinnor och barn i skolan. De flesta här kommer från närliggande byar och har antingen flytt undan stridigheterna eller från IS.

FN:s internationella organisationer förutspår att när striderna når själva Mosul kan det komma ytterligare cirka en miljon flyktingar till irakiska Kurdistan. Abdo kan inte förstå varför det inte har gjorts några förberedelser för att ta emot den stora flyktingströmmen med tanke på att man sedan länge varit medveten om problemet. Han, som är ansvarig för lägret, kan snart komma att känna av konsekvenserna av den dåliga framförhållningen när slutstriden om Mosul inleds.

- Vi är en humanitär biståndsorganisation. Vi kan inte avvisa någon flykting, utan får sänka vår standard istället. Nu får sex personer dela boende. Men i framtiden får 10 personer dela boende, konstaterar Abdo.

Vi fortsätter genom korridoren och tar oss ut på baksidan av skolan, där det finns en öppen gård, hälften så stor som fotbollsplan. Barn springer fram och tillbaka. Några små flickor i färgglada kläder kastar en liten boll till varandra. Kvinnor står och tvättar kläder i färgglada plasthinkar bredvid tre stora blåa vattentankar. Direkt på stengolvet, under ett överhängande tak, sitter kvinnor uppdelade i små grupper. De äter kex och dricker juice. Några av dem har anlänt samma dag. Tröttheten och oron avspeglar sig tydligt i deras ansikten. Många är klädda i svart.

En av kvinnorna sitter och blossar frenetiskt på en cigarett. Hennes grupp har bara varit i lägret ett par timmar. Hon kallar sig Umm Mohammed men namnet på byn vill hon inte säga, bara att den ligger i Nineveprovinsen. Hon har fyra barn. De hade gått till fots i sex timmar när Peshmerga plockade upp dem och gav dem skjuts till lägret i Dibaga. De flyr inte undan kriget, de flyr undan konsekvenserna av det.

- Vi har blivit flyktingar för att vi är hungriga. Priserna har stigit så mycket att vi inte har råd att köpa mat. Nu vill vi ha mat och ett tält, förklarar hon.

Aida Saleh, som är 50 år gammal, sitter med två av sina barnbarn, Mohammed, 7 år och Ahmed, 4 år. Männen i familjen befinner sig någon annanstans, troligtvis förhörs de i en speciell byggnad där man undersöker deras identitet för att förhindra att krigare från IS lyckas infiltrera lägret. Rädslan för att några terrorister ska ta sig in bland flyktingarna har blivit större på sistone. Sedan det uppstod misstankar om att några av de som deltog i terroristattacken i Kirkuk tagit sig in i staden som flyktingar har vaksamheten ökat.

Aida Saleh och hennes barbarn Mohammed. De har gått till fots i timmar och vilar upp sig i lägret. Männen i familjen är någon annanstans. Troligen i ett förhörsrum.

Hemin Hawrami, KDP:s internationella sekreterare, skräder inte orden när SvD träffar honom i Arbil för att tala om flyktingfrågan och den närmare miljonen internflyktingar som förväntas komma från Mosul.

- Vi kommer att behöva 248 miljoner amerikanska dollar för att kunna bygga fler flyktingläger. Vi behöver nio läger men vi har bara tre stycken, konstaterar han.

Han hoppas att internationella samfundet ska ta sitt ansvar och hjälpa till.

I Dibaga kan man tydligt se behovet. I moskén som ligger i anslutning till skolan där männen bor träffar vi några internflyktingar som kommit från Hawija. En av dem, "Omar", vill inte uppge sitt riktiga namn eftersom hans familj fortfarande är kvar i staden som kontrolleras av Islamska staten. "Omar" kom hit för två veckor sedan. Han är i 20-årsåldern och väldigt smal, i det närmaste utmärglad.

- Titta, utbrister han och pekar på den lilla moskén:

- Vi har inga sängar, inga filtar. Jag sover i den här skinnjackan, säger han och visar hur han brukar bre den över sig när han ska sova.

Han visar oss runt i moskén där det ligger män i rader på golvet och vilar sig. Det finns inga madrasser på golvet, bara bönemattorna. Men de som sover här har ändå tur. För det finns inte utrymme för alla här inne, utan många tvingas sova ute under bar himmel.

- De kom runt midnatt och ropade mitt namn. De drog mig ur sängen och band för mina ögon och bakband mina händer. Sedan fördes jag till en annan plats och slängdes i fängelse, berättar "Omar" om hur det gick till när IS-krigare arresterade honom i hans hem.

Han berättar om hur han misshandlades, torterades och såg människor avrättas. För honom var det fjärde gången han arresterades av IS. En gång var det för att han hade rökt cigaretter. En annan gång var det för att han hade klippt håret och rakat av sig skägget. Den gången anklagades han för att samarbeta med irakiska armén eftersom han såg ut som en soldat med kortklippt hår och skägg. Sista gången arresterades han för att han sålde cigaretter. Han fick böta 200 amerikanska dollar. Dessutom tog de hans TV och satellitmottagare och hotade med att ta hans id-kort om han fortsatte att sälja cigaretter.

Det paradoxala var att de inte kände till att han faktiskt spionerade åt irakiska militären. Han har släktingar som är officerare, en är kapten i staden Qayyara och en annan underofficer i Bagdad.

- Jag brukade ringa och rapportera om lämpliga bombmål som sedan också bombades av flyget. Hade dom (IS) vetat att jag sysslade med det hade dom dödat mig, säger han.

Fyra dagar efter att han släppts började han undersöka möjligheterna att fly ifrån Hawija. "Omar" fick ett nummer till en smugglare som han ringde på eftermiddagen. En timme senare blev han uppringd och anvisad att gå till en plats där en konvoj skulle utgå ifrån senare den natten.

- Jag fick lämna min mamma, som har cancer, min pappa och mina fem syskon eftersom jag inte hade pengar att betala smugglaren så att de kunde följa med och min mamma kan inte förflytta sig långa sträckor på grund av sin sjukdom, berättar han sorgset.

I natt kommer han att få sova ute eftersom det inte finns någon plats i moskén. Det kommer inte bli mycket sömn eftersom temperaturen kryper ner mot 8-9 grader på nätterna.

Inom kort kommer väntas det också regn och ännu lägre temperaturer. Risken är att väderomslaget kommer att sammanfalla med slaget om Mosul och den ökning av internflyktingar det kommer att medföra. Då rör det sig inte längre om en flyktingkris utan om en flyktingkatastrof.

Källa - 2016-10-29 11:14

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+