Här är 2017 års hetaste debattfrågor

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här är 2017 års hetaste debattfrågor - Årets tio mest lästa debattartiklar 2017 handlar om kriminalitet och åldersbedömningar men också debatten om NPM och frågan om samvetsfrihet i vården kommer med på listan. Läste du artiklarna?

Säkerhetsexperten Dick Malmlund har länge bekämpat de som ligger bakom bluffakturor. Nu har bedragarna bytt fokus, och lurar äldre människor med olika teleabonnemang eller elavtal. Malmlund är besviken för att varken de stora telebolagen eller Post- och telestyrelsen agerar.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Ingen av dem har heller kommit in med någon replik på Dick Malmlunds kritiska artikel, som publicerades den 22 december.

Professor Göran Arnqvist skrev en artikel som tydligt pekade ut problemen med New Public Management, den 29 januari. Han skrev: "Ett klokt ledarskap kan inte fås genom den flora av dyra utbildningar som konsultfirmor ger vid svenska herrgårdar, utan måste bygga på gedigen erfarenhet av kärnverksamheten och internt mentorskap. "

Fler debattörer har tagit upp frågan om NPM under året, även ministrar, och de finns samlade här.

Advokat Emilie Hillert skrev om konsekvenserna av åldersuppskrivningarna på SvD Debatt den 26 augusti. Frågan om hur Sverige ska hantera den stora gruppen främst afghanska ungdomar som kom under 2015, delar tydligt Sverige i olika åsiktsläger. Känslorna är starka, och fortfarande är det oklart vilka politiska beslut som kommer att gå igenom under nästa år.

Centerpolitikern Staffan Danielsson var tidigt ute och debatterade åldersfrågan. Han har kritiserat Migrationsverket för att ha blundat för att ensamkommande inte uppger korrekt ålder. Nu skrev Staffan Danielsson en ny text i denna fråga den 18 september, och menade att nya medborgare bör få ändra en felaktig ålder.

Migrationsverket svarade honom, och i slutrepliken - som blev mest läst i ordväxlingen - skriver Danielsson:

"Kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson på Migrationsverket försöker i en kort replik att blanda bort korten om den rättsskandal som verkets underlåtenhet att medicinskt kontrollera ålder på asylsökande inneburit. "

KTH-forskarna Hans Lööf och Gustav Martinsson kritiserade den 17 maj Tino Sanandajis bok med titeln "Massutmaning": "Vi anser att Sanandaji aktivt vilseleder sina läsare på ett sätt som är destruktivt för den svenska invandringsdebatten", skrev forskarna.

Tino Sanandaji försvarade sig och menade att forskarna bedrev "ideologisk aktivism med alla tillåtna medel".

I en slutreplik skrev Hans Lööf och Gustav Martinsson att: "Vår huvudsakliga invändning är att Tino Sanandaji underrapporterar eller negligerar forskning som inte bekräftar hans förutbestämda övertygelse om invandringens skadliga effekter. "

Under hösten har uppropen om sexuella trakasserier och övergrepp dominerat debatten i Sverige, och även ute i världen. Flera kända profiler inom media har pekats ut och några har fått lämna sina uppdrag. Upprop har gjorts inom många branscher. Den 24 november gick Lars Ohly ut på SvD Debatt med sin berättelse om att han själv hade polisanmälts.

De båda Swedbank-ekonomerna Anna Breman och Arturo Arques varnade den 6 februari för dålig ekonomi för dagens unga generationer med stora lån och liten pension: "Många av dagens unga kan få det betydligt kärvare än sina föräldrar. "

Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap, gav sig in i debatten om samvetsfrihet den 24 januari. Det var då som barnmorskan Ellinor Grimmarks mål gick upp i Arbetsdomstolen. Frågan var om det var rätt att neka henne arbete som barnmorska eftersom hon av religiösa skäl inte kan tänka sig att arbeta med aborter.

Staffan I. Lindberg skrev följande: "Religionsfrihet och andra individuella friheter får utövas av oss som individer på fritiden men aldrig när vi företräder det allmänna i våra yrken. Då gäller lagen. "

Josefin Utas, ledare för Medborgerlig samling, skrev om SD:s framgångar i en debattartikel den 4 september: "Politiken i Sverige har de senaste åren helt kretsat kring SD. Allt relateras till SD. Kan något gynna SD eller inte? Innebär något ett närmande till SD eller inte? Liknar det SD:s politik?" Hon fick svar från Kikki Liljeblad (S), kommunalråd i Norrköping, som menade att bilden av SD som mobbade är falsk.

I en slutreplik skrev Josefin Utas att "stigmatiseringen av SD och åsikter som på något sätt associeras till dem som partiet har, kommer till uttryck i hela samhället".

Källa - 2017-12-30 20:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+