Här är alla turer i fallet Assange

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här är alla turer i fallet Assange - Häktningsbeslutet mot Julian Assange har hävts.

Det sätter punkt för en nästan sju år lång jakt på Wikileaksgrundaren.

Här är berättelsen om hur den hyllade visselblåsaren blev en misstänkt våldtäktsman.

I snart fem års tid har en sällsam teater utspelat sig på 3 Hans Crescent i London. Där, på Ecuadors ambassad, har Wikileaksgrundaren Julian Assange suttit instängd sedan den 19 juli 2012. Efter mindre än en månad beviljades han politisk asyl i landet, men han har inte kunnat lämna byggnaden utan risk för att gripas.

Men nu är han en fri man igen - åtminstone för anklagelserna som riktats mot honom från svenskt håll. Överåklagare Marianne Ny har beslutat att återkalla den europeiska arresteringsordern och häva häktningsbeslutet. Polisutredningen om en misstänkt våldtäkt i Sverige är nedlagd.

För att förstå den här historien måste vi backa bandet till 2010. Då stod Julian Assange på toppen av sin popularitet. Hans visselblåsarsajt Wikileaks hade precis släppt en omtalad videofilm där två Reutersjournalister och åtta civila irakier blir beskjutna av en amerikansk attackhelikopter i Bagdad.

I augusti samma år bjuds Julian Assange in till Sverige. Den 24 augusti anhölls han i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och tvång mot två kvinnor som han ska ha träffat under sin vistelse i Sverige. Dagen efter - den 25 augusti - hävs anhållan och brottsrubriceringen ändras till ofredande. En knapp vecka senare återupptas dock förundersökningen och överåklagare Marianne Ny ändrar brottsrubriceringen till våldtäkt igen. I samma veva begärs också Julian Assange häktad i sin frånvaro. Assange blir även internationellt efterlyst.

I december 2010 grips Julian Assange av brittisk polis, men släpps fri mot borgen.

2011 - Assange överklagar beslutet

Några månader senare, i februari 2011, beslutar en brittisk domstol att Assange ska överlämnas till Sverige för att kunna höras om våldtäksanklagelserna.

Julian Assange överklagar beslutet och förnekar brott. Han menar i stället att våldtäksanklagelserna är ett sätt för USA - som under samma period undersökte möjligheten att åtala Assange för att ha publicerat hemligstämplat material - att få honom utlämnad.

2012 - Assange söker asyl

När Storbritanniens högsta domstol slog fast att utlämningsbeslutet gäller, tog Julian Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad och ansökte om politisk asyl, något som han också beviljas. Men Assange har inga möjligheter att resa till Ecuador - lämnar han ambassadområdet befinner han sig på brittisk mark igen och kan således gripas.

2014 - Assange drabbas av hälsoproblem

Under åren som följer kräver Julian Assange via sina advokater Thomas Olsson och Per E. Samuelsson att häktningsbeslutet mot honom hävs. Vid en presskonferens i augusti meddelar Assange att hans hälsa påverkats negativt av den långa vistelsen på ambassaden. I november 2014 slår Svea hovrätt fast att Assange ska fortsätta vara häktad.

2015 - Assange ska förhöras i London

Under 2015 begär överåklagare Marianne Ny att få komma till Ecuadors ambassad för att kunna förhöra och DNA-topsa Julian Assange, men Ecuador avslår begäran. I augusti preskriberas flera av brotten som Assange misstänks för.

2016 - FN kritiserar fallet

I februari släpps en rapport från FN som konstaterar att Julian Assange är olovligen frihetsberövad. Wikileaks skriver samtidigt på sitt Twitterkonto: "Vi väntar på den officiella bekräftelsen". I augusti - sex år efter att den misstänkta våldtäkten skulle ha ägt rum - kommer beskedet att Sverige får lov att förhöra Assange på Ecuadors ambassad. I november samma år genomförs förhöret.

2017 - Utredningen mot Assange läggs ned

USA:s dåvarande president Barack Obama benådar visselblåsaren Chelsea Manning i januari. Då twittrar Wikileaks att Julian Assange är beredd att acceptera en utlämning till USA - så länge hans rättigheter garanteras.

Den 15 maj kritiserar Ecuador den svenska regeringen och chefsåklagare Marianne Ny för att "lida brist på initiativ". Fyra dagar senare - den 19 maj - meddelar överåklagare Marianne Ny att förundersökningen mot Julian Assange läggs ner. Enligt brittisk polis riskerar han fortfarande att gripas om han lämnar ambassadområdet då han anklagas för att inte ha betalat sin borgenssumma från 2010.

Källa - 2017-05-19 13:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+