Här är bilden både klar och komplicerad

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här är bilden både klar och komplicerad - Israel och Palestina må vara projektionsyta för all världens ideologiska konflikter. Samtidigt finns det kanske ingen plats på jorden som är så illa lämpad för tvärsäkra ställningstaganden på avstånd.

För att överhuvudtaget kunna ta oss in i flyktinglägret på Västbanken måste vi byta buss och reseledare. I lägret noteras varje främling, för att inte tala om en delegation solkrämade, kostymklädda utlänningar. Unga män blir stående i gränderna och tar fram mobilen utan att släppa oss med blicken.
Men vår nya guide är palestinier och känner alla, och det tycks också vara en förutsättning för verksamheten. När han dyker upp är det idel leenden och handskakningar. Plötsligt finns inget spår av misstänksamhet.

Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

Hans budskap till oss är tydligt. Vi befinner oss i en kollapsad stat. Israel har förbjudit palestinsk polisverksamhet, men sörjer inte själva för ordningen. Folk är beväpnade, skottlossningar är vanliga och spejare står utposterade. Prova på hur det känns för en stund. Sen tar vi lunch.

Under den vecka vi tillbringar i Israel och Palestina med amerikanska Philos Project träffar vi båda premiärministrar, Mohammad Shtayyeh och Benjamin Netanyahu, och ledande förhandlare och akademiker på båda sidor. Och det är mer som kompliceras än som klarnar för varje möte.
Bland det som klarnar: Den israeliska fredsrörelsen föll ihop med terrorvågen i början av 2000-talet. Få tror längre på idén om land för fred, och många hoppas helt enkelt att allt ska förbli ungefär som det är nu.

Samtidigt byggs förutsättningarna för en palestinsk stat bort med bosättningarna. När man besöker dem och går på gatorna inser man snabbt att det knappast rör sig om modulbostäder som är tänkta att kunna plockas isär. Varje beslut om avveckling riskerar att mötas av civil olydnad från tusentals.

På den andra sidan har stödet för islamism ökat kraftigt, och bland den unga generationen palestinier stärks alltmer idén om en enstatslösning där judar är i minoritet.

Dessutom går det inte att resa genom Mellanöstern i dag, inklusive Palestina, utan att påminnas om kristnas utsatthet. Ointresset för den kristna gruppen från kyrkor i Europa - som annars är så aktiva i konflikten - är slående.

Bland det som kompliceras när man är här: I Europa vill man gärna tro att man lämnat både nationalism och religion bakom sig (EU-valen säger förstås något annat). Det är också det misstag européer ofta gör när de närmar sig Mellanösternkonflikten - man inser inte att nation och religion är kanske det enda språk som alla i denna region har gemensamt. Men att följa lagren av nationella och religiösa berättelser, konflikter och oförrätter är komplicerat och kräver en djupgående kunskap och ett intresse som de flesta som kommer utifrån helt enkelt saknar.

Tf

Källa - 2019-06-09 10:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+