Här är världens mest givmilda

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här är världens mest givmilda Senaste nytt om flyktingkrisen

Här är världens mest givmilda - Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har nu börjat ge bort pengar som en del av sitt välgörenhetslöfte att skänka 99 procent av sin förmögenhet. Men han är bara en av världens rika som gett skyhöga belopp till behövande. SvD Näringsliv listar sju av världens största välgörare.

Donerat: 14 miljarder kronor.

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och frun Priscilla Chan har inlett första etappen att ska skänka 99 procent av sin förmögenhet. Ett initiativ som utlovades för att göra världen "till en bättre plats", bland annat för sin nyfödda dotter Max.

I mitten av augusti 2016 rapporterade Bloomberg att paret sålt 760000 aktier till ett värde av 95 miljoner dollar för att finansiera stiftelsen "Chan Zuckerberg Initiative".

Paret har tidigare donerat 217 miljoner kronor till stiftelsen CDC Foundation för att tackla ebola-utbrottet i Västafrika.

De har även skänkt pengar till skolor och sjukhus kring San Francisco-bukten.

I september 2016 lovade Zuckerberg och Chan över 3 miljarder dollar, motsvarande 25 miljarder kronor, under ett decennium till bekämpning av sjukdomar.

Donerat: 3,5 miljarder kronor.

Hedgefondmiljardären John Arnold har tillsammans med hustrun och företagsjuristen Laura grundat välgörenhetsstiftelsen Laura and John Arnold Foundation med målet att förbättra rätts- och skolsystemet i USA.

Genom åren har paret donerat totalt 271 miljoner pund, motsvarande 3,5 miljarder kronor och förra året donerade paret över 869 miljoner kronor till skolstipendier.

Donerat: 24 miljarder kronor.

En av Intels grundare, teknikpionjären Gordon Moore, har tillsammans med sin fru Betty Moore donerat pengar till hållbarhet i miljön, barnutbildning och olika forskningsområden.

Under 2014 donerade paret 20 miljoner dollar, motsvarande 173 miljoner kronor till ett projekt för att bygga världens mest kraftfulla teleskop, Thirty Meter Telescope, placerad på toppen av en sovande vulkan i Hawaii.

Filantrop-paret har även grundat stiftelsen Gordon and Betty Moore Foundations med fokus på just forskning, bevarandet av miljön samt området kring San Francisco-bukten i Norra Kalifornien.

Donerat: 46 miljarder kronor.

Efter att Sam and Bud Walton grundade detaljhandelskedjan Wal-Mart på 1960-talet har familjen byggt upp en av världens största förmögenheter. I familjen finns i dag barnen Christy, Jim, Alice, Robson, Ann och Nancy Walton.

Totalt har familjen donerat 46 miljarder kronor. Donationerna gick bland annat till att finansiera grundutbildningar och till åtgärder för att bevara miljön.

Donerat: 99 miljarder kronor.

Finansmannen grundade 1984 Open Society Foundations vars ursprungliga syfte var att hjälpa människor i kommunistiska länder och verka för dess öppenhet.

I dag har fokusområdena också utvidgats till att skydda och hjälpa flyktingar, kvinnor och funktionsnedsatta. 347 miljoner dollar har gått till att säkerställa pressfrihet.

Genom åren har Soros totalt donerat 99 miljarder kronor, motsvarande 47 procent av sin förmögenhet, enligt tidningen Forbes.

Donerat: 197 miljarder kronor.

Finansmannen och grundaren av investmentbolaget Berkshire Hathaway har donerat 18 miljarder kronor till vännen Bill Gates välgörenhetsorganisation. Totalt ska Buffett ha skänkt 22,7 miljarder dollar, motsvarande 197 miljarder kronor genom åren.

Men detta är fortfarande inte nog för finansmannen. Han har, liksom Zuckerberg och makarna Gates, personligen lovat att ge bort så mycket som 99 procent av sin förmögenhet.

Donerat: 273 miljarder kronor.

Microsoft-grundaren Bill Gates räknas inte bara som en av världens rikaste personer. Han är också en av världens största välgörare, enligt Forbes.

Tillsammans med frun Melinda Gates har paret donerat 31,5 miljarder dollar, motsvarade 273 miljarder kronor till sin egen välgörenhetsorganisation Bill and Melinda Gates Foundation. Några av organisationens mål är att utrota polio och andra smittsamma sjukdomar som hiv/aids, malaria och tuberkulos.

Paret väntas även skänka fler miljarder eftersom de har lovat att donera totalt 95 procent av deras personliga förmögenhet.

Källa - 2015-12-02 17:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+