Här skakar Löfven hand med Obama

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här skakar Löfven hand med Obama - WASHINGTON. Här anländer statsminister Stefan Löfven till Vita huset.

En till synes glad president Obama tog emot honom i det hällande regnet i Washington.

Nu väntar två timmars toppmöte med den amerikanske presidenten tillsammans med de nordiska ledarkollegorna.

Statsminister Stefan Löfven är nu på plats i Vita huset för dagens toppmöte med president Barack Obama.

Arrangemanget inleds med en välkomstceremoni som på grund av hotande oväder har fått flyttas inomhus. Paret Obama kom dock ut och hälsade alla gäster välkomna.

Stefan Löfven anlände till Washington med regeringsplanet i går kväll. På militärflygplatsen Joint Base Andrews togs han emot med pompa och ståt. Först i ledet att hälsa välkommen var den svenska ambassadören Björn Lyrvall.

Till Aftonbladet sa Stefan Löfven att han absolut ser fram emot toppmötet hos Obama.

Totalt är det fem frågor som står på agenda för mötet. Det handlar bland annat om migration, klimat och frihandel. Men enligt källor till SVT kommer en stor del av mötet att handla om Ryssland.

14 sidor lång skrivelse

Inför träffen i Washington har länderna arbetat för att ta fram en gemensam deklaration där de nordiska länderna och USA ska enas hur man vill arbeta framåt inom en rad områden. Det handlar om säkerhetspolitik, migration och flyktingar, klimat och energi, arbete, tillväxt och handel samt global utveckling och humanitärt bistånd.

Från den svenska delegationen betonas att stämningen har varit god under arbetets gång, som så här långt har resulterat i en 14 sidor lång skrivning.

Samtidigt står det klart att USA inför samtalen försökt få Löfven och övriga nordiska ledare att öronmärka pengar till flyktingbistånd, summor som 20 miljoner dollar (drygt 172 miljoner kronor) har diskuterats. Men Norden har samstämmigt avböjt med hänvisning till att biståndet hanteras i statsbudgetar och att man inte brukar öronmärka den typen av satsningar som enskilda belopp.

Slutversionen av deklarationen ska undertecknas av USA och Norden när toppmötet avslutas.

Mingel med stjärnor

Under besöket i Vita huset är det inte bara mötessamtal som ska hinnas med.

Stefan Löfven ska även äta lunch med USA:s utrikesminister John Kerry, för maten vid evenemanget svarar den svenske stjärnkocken Marcus Samuelsson. Och till paret Obamas middag lär både politiker, skådespelare och idrottstjärnor vara inbjudna.

När toppmötet i Vita huset har avklarats väntar andra evenemang i Washington för statsministern. Löfven kommer till exempel att besöka den svenska ambassadens Eurovisionevent, där en rad svenskar ska heja fram Frans i finalen. Han ska också lägga ned en krans på den okände soldatens grav på Arlingtonkyrkogården, där bland andra bröderna Kennedy, John F samt Ted och Robert Kennedy är begravda.

Dessutom planerar den sportintresserade Löfven att hinna med en basebollmatch under besöket. På resan i USA deltar även hans hustru Ulla.

. .

Källa - 2016-05-13 15:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+