Här trycks IS tillbaka Otroligt kritisk situation

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Här trycks IS tillbaka Otroligt kritisk situation - Terrororganisationen IS förlorar allt mer territorium. I Irak kan Falluja kan vara på väg att falla och den irakiska armén lovar att snart också återta Mosul, landets näst största stad, som kontrolleras av IS. Men frågan är om det ens går att utrota organisationen med militära medel.

De kom från öknen.

Jeeparna rullade i mörkret mot västra Mosul och nådde stadens vägspärrar klockan 02. 30 den 6 juni 2014. I de hundratals bilarna satt män, fyra och fyra.

Männen tog sig snabbt igenom de yttre vägspärrarna. Dessa bemannades av två irakiska soldater per vägspärr och bara en timme senare hördes brummandet från jeeparna inne i Mosul.

Men visst borde det väl ta slut där? Visst borde väl stadens 30 000 soldater från en modernt utrustad armé som utkämpat flera krig i närtid kunna hindra dessa 2 000 lätt beväpnade jihadister?

I stället inträffade det som få trott var möjligt.

De irakiska soldaterna flydde, lämnade vapen, uniformer och militärfordon på marken. Fyra dagar senare utropade männen Mosul, Iraks näst största stad, till en erövrad plats.

Få hade hört talas om den organisation männen sade sig företräda: Islamiska staten, IS.

Erövringen av Mosul skedde under en tidsperiod när terrororganisationen tog kontroll över stora landområden i Irak och Syrien, en utveckling som sände chockvågor över hela världen. Stad efter stad föll för den svarta flaggan. Mot slutet av året kontrollerade organisationen en tredjedel av både Irak och Syrien.

Två år senare har läget förändrats.

Den irakiska regimen återtog förra året kontrollen över städer som Ramadi och Tikrit. I Syrien återerövrade armén den symboliskt laddade staden Palmyra i mars i år.

Den amerikanska tankesmedjan IHS Jane’s 360 räknade i mars ut att IS förlorat 22 procent av sitt territorium på ett drygt år.

Och det mesta tyder på att IS kommer att fortsätta förlora. Just nu riktas strålkastarljuset mot Falluja, staden en halvtimmes bilfärd från Bagdad som erövrades av IS i början av 2014.

I måndags inledde irakiska armén ett angrepp från tre håll med flygunderstöd från den internationella alliansen. I fredags sade man sig ha tagit över stadens förorter.

Men den militära kampen mot IS har ett högt pris. Becky Bakr Abdulla, mediakoordinator för Norska Flyktinghjälpen i Irak, har mött Fallujainvånare som nyligen lyckats fly den krigsdrabbade staden.

- Det största bekymret nu är att 50 000 civila är fångade i Falluja utan möjlighet att komma undan. De jag pratat med berättar om en otroligt kritisk situation, säger hon.

Den irakiska arméns belägring har lett till matbrist i staden. IS låter inte civila fly eftersom de då inte kan användas som mänskliga sköldar mot USA-koalitionens bombräder. Samtidigt vill inte de irakiska soldaterna släppa igenom flyende män för att undvika att jihadister smiter undan.

Källa - 2016-06-05 09:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+