Herr Eld på sommarkollo

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Herr Eld på sommarkollo - Juni har en lätthet och en skönhet som är svår att slå. Med poeten Inger Christensens ord: "juninatten finns, juninatten finns, himlen äntligen som lyft till himmelska höjder och samtidigt nedsänkt så ömt som när drömmar är synliga innan de dröms".

Jag minns barndomens drömlika sommardagar i Småland. Utforskandet av slottsruinen på Visingsö. Läppar klibbiga av färska polkagrisar från Gränna. Smaken av kanelbullar efter ett bad i kalla, mörka Vättern. Det var dåsiga, fria dagar.

Lojheten pausades varje sommar när det var dags för assyriskt ungdomskollo. Dagarna inleddes med morgongymnastik. Mellan lekarna och badet undervisades vi i språk och Mesopotamiens historia. Vi läste om assyriska kungar och övade på det snirkliga alfabetet. Det var rätt tråkigt - men uthärdligt. Vi fick ändå saft efteråt.

Men ett kollo stack ut. Plötsligt stod läraren Abrohom Nuro, från Syrien, framför oss. I den svenska högsommaren var han klädd i hatt och kostym. Han hade en käpp i ena handen och en tidning i den andra. Vi beordrades att ställa oss i led och fästa blicken i nacken på personen framför oss. I raka led marscherade vi in i klassrummet där han drillade oss i glosor och grammatik. I en evighet.

Abrohom Nuro tolererade inget tjafs. Han upprepade: "Raglo al raglo leyt. Kiyo leyt. " Alltså: sitt inte med benen i kors och spotta ut tuggummit. Det kändes mer än passande att hans efternamn Nuro betydde eld.

Det var över tjugo år sedan. Jag såg honom aldrig igen efter den sommaren, men hans namn dök ofta upp på bokomslagen i hemspråksundervisningen.

Så länge jag kan minnas har mina föräldrar betonat språkets betydelse. De har upprepat att vi tillhör en utsatt kristen minoritet som måste vårda arameiskan - ett anrikt språk från Mesopotamien. Eftersom assyrier-syrianer saknar ett eget land i Mellanöstern måste vi bevara kulturarvet inom oss.

Landet de föddes i, Turkiet, tolererade inte minoritetsspråken. Men det fanns några oaser. I syriska och turkiska kloster fanns gamla böcker bevarade. I den syriska staden Qamishli - med en stor assyrisk-syriansk befolkning - kunde man se skyltar på assyriska, den moderna varianten av arameiska. Det är också det liturgiska språket i syrisk-ortodoxa kyrkan, ledd av patriarken i Damaskus.

Nu försvinner dessa oaser en efter en. Kriget har tömt Qamishli på halva sin assyriska befolkning. Jihadister försöker utplåna den kristna befolkningen i både Irak och Syrien. Även sydöstra Turkiet har blivit ett farligt område.

Krigets tydligaste offer är lätta att se: lik, flyktingar och kulturarv som raseras. Omvärlden förfasar sig med rätta över brutaliteten: blodet som aldrig upphör att flyta och oersättliga skulpturer och byggnader som förstörs. Men kulturarv är också beroende av språk och sociala nätverk.

Jag förstod inte det som barn men Abrohom Nuro var en eldsjäl som åkte världen runt och predikade om språkets betydelse. Hemma i Aleppo hade han ett bibliotek med assyriska böcker. Verk som hade gått förlorade om det inte vore för hans nit.

Han dog 85 år gammal 2009, några år före Syrienkriget bröt ut. Aleppo är idag sönderbombat. Jag vet inte om någon lyckades rädda Nuros böcker.

Under denna vackra sommarvecka kommer fler nyheter om strider och bomber i Aleppo och Qamishli. Även i Inger Christensens dikt om juni existerar ljuset och mörkret parallellt med varandra: "jämmerdalen stilla, så stilla, och gråten sjunken ner, sjunken ner, som grundvatten igen i jorden".

Jag drömmer att jag är barn på nytt. Att jag spottar ut tuggummit och rätar på ryggen. Och jag lyssnar på den stränge mannen som tagit en paus från sitt boksamlande.

Bok. Inger Christensens "Alfabet" finns i tre svenska översättningar. Senast utgiven av Modernista, 2014, översatt av Ida Linde och Marie Silkeberg.

Källa - 2016-06-12 09:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+