Herregud, jag måste göra något

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Herregud, jag måste göra något Senaste nytt om flyktingkrisen

Herregud, jag måste göra något - - Jag kände att herregud, jag måste göra något.

Det säger Barbro Blomberg, som arbetade som volontär under flyktingvågen.

- Så fort det kom ett Öresundståg såg man hur det bara välde upp folk i rulltrapporna. Barn, gamla, ungdomar och ensamma barn i en enda blandning. Det var som att befinna sig mitt i världen på Malmö central.

Hennes och många andra volontärers och tjänstemäns historier har dokumenterats i Ankomst Malmö. Boken är ett urval av material som Malmö stadsarkiv samlat ihop i projektet med samma namn.

- Arbetet har varit jättespännande. Att få höra och ta del av den här mångfacetterade bilden som växer fram, att man har jobbat med så många olika saker och att verksamheten var så stor i staden, säger Karin Sjöberg, arkivpedagog på Stadsarkivet, som ansvarat för projektet.

Är det något ny bild som har kommit till dig, gentemot den du hade förut, när du jobbat med materialet?

- Man såg mest det som stod i tidningen och det var mest om centralen och frivillighetsarbetet. Men jag har också sett mycket om myndigheterna och tjänstemännens situation och det har jag tyckt varit oerhört spännande att lyssna till, säger hon.

Mårthen Gunnarsson är en av tjänstemännen. Han var för gatukontorets räkning platschef för ankomstcentralen vid Posthusplatsen. De jobbade bland annat med att hitta sätt för myndigheter, frivilligorganisationer och andra att jobba ihop.

Det passerade ungefär 2000 personer på flykt varje dag. Det skulle ordnas med kaffe, mat, och busstransporter. Samtidigt skulle säkerheten hållas hög på en plats som ska vara öppen för alla.

Hur funkade det?

- Vi har många gånger använt liknelsen att vi byggde ett flygplan medan vi var i luften. Det var improvisation. Men vi skapade rutiner och rutinerna fick förändras varje dag. Den viktigaste rutinen var att du börjar varje dag med att läsa vilka rutiner som har förändrats, säger han.

I mediernas rapportering efter och under flyktingvågen låg kanske merparten av fokuset på de asylsökande, de som volontärarbetade och hur myndigheterna skötte mottagandet i stort.

Upplever du att man som tjänsteman har hamnat lite i skymundan?

Källa - 2018-02-27 18:54

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+